Het AFaktive project zet in op het verbeteren van water vasthouden in het landschap door agroforestry. Het project zet agroforestry demoboerderijen op om daar metingen te doen. Dit geeft duidelijkheid in de bijdrage die agroforestry levert bij het voorkomen van verdroging, erosie en overstromingen.

Werken met de natuur voor beter waterbeheer

Er komen demoboerderijen in Duitsland, België en Nederland. In het stroomgebied van Waterschap de Dommel is dit de boerderij Het Diessens Broek van Familie Vingerhoets in Diessen. Andere Nederlandse demoboerderijen zijn de Janmiekeshoeve in Mariahout en melkveehouderij Huntjes in Schin op Geul. Op deze boerderijen doet project partner Royal Eijkelkamp(externe link) metingen. Met deze gegevens zetten zij een modelmatige verkenning op van de gevolgen van agroforestry op regionale schaal. 

De voordelen van Agroforestry

Agroforestry combineert het planten van bomen bewust met akkerbouw en/of veeteelt. Het is een op de natuur gebaseerde aanpak, waar bomen en lagere planten door elkaar groeien. Bomen zijn in staat om stress van het landschap af te houden. Bijvoorbeeld door hete of koude wind tegen te houden en te zorgen voor schaduw. Ook helpen wortels van bomen het grondwater op te nemen en de bodemstructuur te verbeteren. Dit heeft een positieve invloed op de sponswerking van de bodem. Bomen verdampen natuurlijk ook water, dit geeft verkoeling. Een deel van de waterdamp houden bomen vast in hun kruin. Dit maakt dat wolken verder landinwaarts uit regenen.

Zo heeft deze landbouwmethode de mogelijkheden in zich om Europese landbouw en stedelijke gebieden resistenter te maken tegen het extreme weer door klimaatverandering. Door te kiezen voor fruit- en notenbomen bereikt men ook een grotere diversiteit aan voedselopbrengst per bedrijf. Dit is positief voor het inkomen van de agrarisch ondernemer.  

Deze vorm van klimaatadaptatie kan alleen een succes worden als agrariërs enthousiast zijn. Daarom betrekken we hen in een vroege fase bij dit project. Hun kennis en ervaring nemen we nadrukkelijk mee in het project. Ook andere agrarisch ondernemers kunnen komen kijken, kennis delen en een agroforestry business plan laten maken voor hun eigen bedrijf.

Waarom is dit project interessant voor Waterschap de Dommel?

In het stroomgebied van Waterschap de Dommel zijn vooral de hoge zandgronden kwetsbaar voor verdroging. Samen met agrariërs onderzoeken we win-win oplossingen die geschikt zijn voor het klimaat. En die gunstig zijn voor het inkomen van de agrariërs en het waterbeheer. In deze video legt dagelijks bestuurslid Mado Ruijs uit waarom het waterschap bomen plant voor het klimaat(externe link). En in deze video vertelt ook ecoloog Ineke Barten(externe link) hierover.  
 

Over het project AFaktive

Binnen het AFaktive project worden vijf jaar praktische projecten uitgevoerd die noodzakelijk zijn om Agroforestry-systemen in de landbouw te testen. En zo het waterbeheer te verbeteren. De deelnemers aan het consortium komen uit Nederland, België en Duitsland. Het project startte in november 2023 en ontvangt subsidie vanuit het EU Life programma. Meer informatie over het Life project vind je op de website van de Universiteit Trier(externe link).  Bekijk hier de officiële website van de EU voor dit Life project(externe link)