Op een warme dag kan het voor honden heerlijk zijn om af te koelen in het water. Bekijk altijd goed of de plek geschikt is om je hond veilig te laten zwemmen.

Zwemwaterlocaties

Meisjes en hond langs het water

De meeste officiële zwemwaterlocaties zijn tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, verboden voor honden. Op www.zwemwater.nl vind je alle officiële zwemwaterlocaties.

Zwemmen in open water

Het laten zwemmen van je hond is altijd voor je eigen risico. In het water kunnen stoffen en bacteriën zitten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je hond. Wanneer honden water binnenkrijgen, hun vacht schoonlikken, of van het water drinken, vergroot dat de gezondheidsrisico’s. Spoel je hond altijd af na het zwemmen.

Regels voor honden in jouw gemeente

De regels voor honden kunnen per gemeente verschillen. De gemeente bepaalt of jouw hond bij het zwemmen en spelen aan de lijn moet. En of er een opruimplicht geldt voor hondenpoep. Deze informatie vind je op borden of op de site van de gemeente. Neem bij vragen contact op met de gemeente.

Regels op onze onderhoudspaden

Je mag met je hond op onze onderhoudspaden wandelen. Bij die paden staat een bord. Houd hier je hond aan de lijn. Zo bescherm je de natuur en het vee.

Honden en veilig zwemmen

  • Laat je hond niet zwemmen op plaatsen waar boten varen en liggen. Laat hem ook niet zwemmen bij een brug, gemaal, sluis, riooloverstort of rioolwaterzuiveringsinstallatie. Wordt je hond ziek na het zwemmen? Neem dan contact op met je dierenarts.
  • Op veel plekken in en langs het water liggen klemmen om muskusratten te verwijderen. Raakt je hond een klem aan? Dan kan die dichtslaan. Je hond kan een wond aan snuit, poten of andere lichaamsdelen krijgen. De klemmen staan op de plekken waarvan we denken dat er muskusratten zitten. Ze staan niet altijd op dezelfde plek.
  • Houd je hond uit de buurt van water als er dode dieren in of bij het water liggen. In water waarin dode dieren voorkomen kan in de zomer botulisme ontstaan. Zie je dode dieren in het water? Bel dan het waterschap: 0411 – 618 618.
  • Laat je hond niet in contact komen met water met blauwalg. Blauwalg herken je aan een groene, roodbruine, bruin- of blauwgroene laag die drijft op het water. Sommige blauwalgen zijn erg giftig. Wordt je hond ziek? Ga dan zo snel mogelijk met je hond naar de dierenarts.