Steeds meer mensen hebben een regenton. En dat is een slimme zet. Zo kan je ook in tijden van droogte je planten water geven. Een regenton plaatsen is heel eenvoudig. Door je regenpijp af te koppelen, vang je regenwater op in een regenton en stroomt het niet onnodig het riool in.

Een regenton plaatsen

Het is heel eenvoudig om een regenton te plaatsen. Iedereen kan het. Onze collega Martien van Beljouw laat je stap voor stap zien hoe dat moet.

Na het afkoppelen van de regenpijp kan je het regenwater opvangen in een regenton. Door het water op te slaan, kan je het later gebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven.

Dus zo ga je te werk:

  1. Meet de afstand tussen de grond en de inlaatopening van de regenton;
  2. Markeer dezelfde hoogte voor de aansluiting op de regenpijp;
  3. Zaag een stuk van ongeveer 5 cm uit de regenpijp;
  4. Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp. Maak hiervoor indien nodig de beugels van de regenpijp tijdelijk los. Let op: nog niet vastlijmen;
  5. Verbind de vulautomaat met de regenton met behulp van een afvoerpijpje;
  6. Controleer of alles goed past. Demonteer alle aansluitingen en schuur ze licht op. Lijm ze vervolgens definitief in elkaar met pvc lijm.

De capaciteit van een regenton

Hoeveel water je kan opvangen in een regenton hangt af van het dakoppervlak. Bij een dak van 25 m2 met 1 regenpijp is een regenton van tenminste 200 liter nodig. Flinke buien op komst? Zorg dat de regenton leeg is om het regenwater te kunnen opvangen.

Tips voor de ton

  • Een bladvanger scheidt bladeren en ander vuil van het regenwater en helpt verstoppingen en vervuiling van het water in de ton voorkomen;
  • Gebruik een panty als goedkoper alternatief voor een bladvanger of speciale zeef;
  • Als je zelf de tapkraan plaatst, doe dit dan zo laag mogelijk. Zo haal je het maximale uit jouw ton;
  • Zet de ton op een verhoging, zodat je gemakkelijk een gieter of emmer onder het kraantje kunt zetten. De verhoging moet stevig genoeg zijn om het gewicht van een volle ton te kunnen dragen;
  • Plaats de ton op een plek waar meestal schaduw is. Dit beperkt opwarming van het water en zorgt dat de waterkwaliteit goed blijft;
  • Een deksel op de ton houdt het water helder en voorkomt dat de ton een kweekvijver wordt voor muggen;
  • Laat je houten regenton voor de winter leeglopen, zodat hij niet kapot vriest.

Subsidie voor het afkoppelen van regenwater

Waterschap De Dommel wil inwoners stimuleren om in hun eigen leefomgeving regenwater af te koppelen. Wij doen dit door aan te sluiten bij de gemeentelijke subsidieregelingen in de vorm van een afkoppelverdubbelaar. De regenpijp doorzagen en een regenton plaatsen om regenwater op te vangen, een groen dak aanleggen of tegel eruit en plantje erin. Het zijn allemaal voorbeelden van het afkoppelen van regenwater.

Bekijk hoe je subsidie kan ontvangen.

Meer weetjes en tips

Wil je meer lezen over andere tips zoals het plaatsen van een groen dak of het afkoppelen van een regenpijp? Ga hieronder dan terug naar:

Weetjes en tips: Gieten en regen