Op zaterdag 16 september 2023 van 13.00 tot 17.00 uur organiseert Waterschap De Dommel de Keersop Middag. Een leerzame middag vol activiteiten bij wandelgebied het Luchtkasteel in Bergeijk. Er is genoeg te doen. Knutsel waterdieren met de Afvaljuf, ga waterdiertjes scheppen met een ecoloog, of leer alles over de watervriendelijke tuin. De Amerikaanse schoolbus staat klaar voor een excursie naar beekherstelproject ‘Keersopperbeemden’. Het waterschap werkt samen met partners aan een plan voor het project ‘Keersop Midden'. Denk mee over het plan voor de Keersop tussen Westerhoven en Bergeijk.

Wat leeft er in de Keersop

De Keersop is een bijzondere beek met een eigen onderwaterwereld. Wist je dat de zeer zeldzame beekprik zich hier thuis voelt? Tijdens de Keersop Middag gaan bezoekers met een ecoloog waterdiertjes scheppen. Bekijk het waterleven van heel dichtbij. Kun jij de beversporen spotten? Leer wat er nodig is om te voorkomen dat het waterleven hier verdwijnt.

Knutselen met de Afvaljuf

De Afvaljuf leert kinderen afval niet te zien als eindproduct, maar als materiaal om iets nieuws mee te maken. Schuif aan en knutsel jouw eigen onderwater wereld. Maak iets nieuws van iets wat we normaal weggooien. Al het schone afval ligt klaar om er wat moois van te maken.

Excursie naar het beekherstelproject: Keersopperbeemden

Samen met partners werkt Waterschap De Dommel aan de Keersop bij Westerhoven en Dommelen. Er komt een breed natuurlijk beekdal, waar water de ruimte krijgt. Dat is belangrijk voor heel droge- en natte periodes en de kwaliteit van het water. Vanaf het Luchtkasteel vertrekt een Amerikaanse schoolbus voor een excursie naar het projectgebied. Trek stevige schoenen aan en bekijk hoe de Keersop weer gaat kronkelen. Denk mee over het plan voor de Keersop tussen Westerhoven en Bergeijk (project 'Keersop Midden'). Het waterschap haalt ideeën wensen of opmerkingen op.

Alles over water

Loop langs de verschillende marktkramen en leer hoe je een watervriendelijke tuin kunt inrichten. De gemeente Bergeijk vertelt samen met het waterschap hoe we de omgeving klimaatbestendig maken. Benieuwd naar hoe we onze beken onderhouden? Ons materieel is van dichtbij te bekijken.  
 
De Keersop Middag is gratis en vindt plaats bij de uitkijktoren van wandelgebied het Luchtkasteel. Ingang bij de Lijnt in Bergeijk. Kom op de fiets! Is de fiets echt geen optie? Parkeer dan de auto in de aangrenzende wijk zoals de Prins Bernhardstraat of Lijntstraat. Aanmelden voor de activiteiten is niet nodig. Kom, doe en beleef, deze spetterende Keersop Middag voor jong en oud.

Samenwerking

Het project Keersop Midden is een samenwerking tussen Waterschap De Dommel, Provincie Noord Brabant en de Gemeente Bergeijk.