Soerendonk

Luchtfoto rioolwaterzuivering Soerendonk augustus 2012

Rioolwaterzuivering Soerendonk zuivert het rioolwater van de gemeenten Cranendonck. Rioolgemalen van Waterschap De Dommel pompen het rioolwater van de verschillende kerkdorpen van deze gemeente naar de rioolwaterzuivering in het buitengebied van Soerendonk. Het afvalwater van Maarheeze stroomt zonder pompen (vrij verval)  naar de rioolwaterzuivering. Het gezuiverde water stroomt in  de beek de Buulder Aa, die naast de zuiveringsinstallatie ligt.

Klaar voor de toekomst

Deze rioolwaterzuivering heeft een capaciteit van 38.000 eenheden en 1.830 m3/uur.
De waterkwaliteit van de Buulder Aa moet in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water voldoen aan scherpe normen. Daarmee zijn ook de eisen die gesteld worden aan het gezuiverde rioolwater hoger komen te liggen. Deze combinatie van factoren was voor Waterschap De Dommel aanleiding voor een drastische verbouwing, die in 2012 is afgerond. De rioolwaterzuivering is uitgebreid met nieuwe zuiveringstechnieken, zoals een zandfilter en een waterharmonica. De waterharmonica zorgt ervoor dat het gezuiverde water, dat op de Buulder Aa wordt geloosd, een grotere ecologische waarde krijgt. Rioolwaterzuivering Soerendonk is met deze laatste verbouwing klaar voor een toekomst van zeker 10 tot 15 jaar.

Historie

De zuivering Soerendonk, gelegen op de grens van Maarheeze en Soerendonk, is in 1968 gebouwd en behandelt het afvalwater van de kernen  Maarheeze, Soerendonk, Someren-Heide, Someren-Einde en Budel. In de jaren tachtig zijn de kerkdorpen Budel-Dorplein en Gastel ook aangesloten op deze zuivering, waardoor de rioolwaterzuivering overbelast raakte en een uitbreiding noodzakelijk was. Deze uitbreiding vond plaats in 1979. Hierbij is de capaciteit van de rioolwaterzuivering vergroot tot 36.000 vervuilingseenheden. In 2010 tot 2012 heeft de zuivering opnieuw een verbouwing ondergaan. Een geheel nieuwe biologische zuivering is er gekomen, een nieuw zandfiltratie systeem en een waterharmonica die het gezuiverde water geschikt maakt voor de ecologische functie van de Buulder Aa.