Publieksdag Zondag Waterdag 6 mei 2018

6 april 2018
10:00 tot 16:00 uur - locatie: Waterschapshuis Boxtel

Op zondag 6 mei 2018 is van 10:00 tot 16:00 uur onze jaarlijkse publieksdag Zondag Waterdag. We ontvangen je graag op het terrein rond het Waterschapshuis met tal van leerzame en leuke activiteiten op de informatiemarkt en het fun-plein. Vaar mee met een bootje over de Dommel of neem de pendelbus en bezoek de rioolwaterzuivering van Boxtel. Volg hier het water tot het schoon genoeg is voor de rivier de Dommel. Zondag Waterdag sluit aan bij de landelijke Week van Ons Water. 

Programma

Water en klimaat. Wat kun je zelf doen?
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer, zoals hoosbuien. Tuinen zijn bij uitstek de plek om regen op te vangen. Benieuwd hoe jij jouw tuin kunt omtoveren in een watervriendelijke tuin? Breng een foto of plattegrond van je tuin mee en krijg persoonlijke tips en ideeën van het Waterschap of de gemeente Boxtel met de actie Steenbreek. Tegels de tuinen uit! Het water kan dan beter worden opgenomen. Leg een geveltuintje aan, plaats een regenton of kies voor een groen dak. Op Zondag Waterdag vertellen wij wat er allemaal mogelijk is.

Schoolpleinen van de Toekomst
Niet alleen tuinen zijn een uitstekende plek om regenwater op te vangen, maar ook jouw schoolplein en de omgeving van de school. In een groene schoolomgeving kun je beter leren en je concentreren, je beweegt meer en er is minder pestgedrag. Heeft jouw schoolplein nog veel tegels waarvan een deel vervangen mag worden door groen? Leer dan op Zondag Waterdag hoe je mee kunt doen aan Schoolpleinen van de Toekomst!

Waterkwaliteit
Waterschap De Dommel werkt dagelijks aan een goede waterkwaliteit. Bekijk het water van de Dommel onder een microscoop van Aquon instituut voor wateronderzoek. Ook vertellen we bij onze meetwagen hoe we het afvalwater van de industrie en de agrarische sector in ons werkgebied controleren, zodat we dit goed kunnen zuiveren en de waterkwaliteit in De Dommel goed blijft.

Veiligheidspartner van Swim to Fight Cancer
Als veiligheidspartner van Swim to Fight Cancer adviseert Waterschap De Dommel over zwemmen in open water. Op de informatiemarkt laten we zien hoe dit werkt en op basis van welke metingen wij de organisatie van dit evenement adviseren.

Wat leeft er in de Dommel?
Een goede waterkwaliteit zorgt voor natuurlijk water. De Dommel is de blauwe levensader van Boxtel. Wil je een kijkje in het leven onder water? Of ben je benieuwd naar het verhaal van de rattenvangers? Beleef het op Zondag Waterdag.

Fun voor kinderen
Verspreid over het terrein kunnen kinderen diverse leerzame spelletjes doen met of over water. Op een stempelkaart spaar je stempels. Heb je een volle stempelkaart? Dan ontvang je een leuke verrassing.

Rustmoment
Op het terras kan er een drankje genuttigd worden en naar muziek worden geluisterd.

De reis van het water
Vaar ook mee met een bootje over de Dommel of neem de pendelbus naar de rioolwaterzuivering van Boxtel. Bekijk tijdens een rondwandeling over het terrein van de rioolwaterzuivering Boxtel hoe het vuile rioolwater stap voor stap weer schoon water wordt. Een knap staaltje techniek: dagelijks zuiveren wij 150 miljoen liter per dag. Op verschillende punten staan medewerkers van Waterschap De Dommel om uitleg te geven over het zuiveringsproces. Ook kun je hier bekijken met welk groot materieel het Waterschap dagelijks in de weer is om de rivier en de beken te onderhouden.

Kom jij ook?

Zondag Waterdag
Zondag 6 mei 2018
10:00 – 16:00 uur
Waterschapshuis en rioolwaterzuivering Boxtel
Bosscheweg 56
5283 WB Boxtel
Facebook event Zondag Waterdag 2018

Gratis toegang!