Publieksdag Zondag Waterdag 21 mei

11:00 tot 17:00 uur - locatie: Rioolwaterzuivering Eindhoven

Op zondag 21 mei is van 11:00 tot 17:00 onze publieksdag Zondag Waterdag. We nemen je mee op reis naar de wonderlijke wereld van schoon water. Het waterschap reinigt het rioolwater voor heel Eindhoven en omgeving. Neem een kijkje op ons terrein aan de Van Oldenbarnveltlaan en volg het water tot het schoon genoeg is voor de rivier de Dommel. Het wordt een spetterende dag met o.a. waterspellen voor kinderen, persoonlijk advies voor een klimaatvriendelijke tuin en een wandeling met IVN-gids langs de Dommel. Zondag Waterdag sluit aan bij de landelijke Week van Ons Water.

 

De reis van het water

Bekijk tijdens een rondwandeling over het terrein hoe het vuile rioolwater stap voor stap weer schoon wat er wordt. Een staaltje techniek in een grote vorm: dagelijks zuiveren wij 150 miljoen liter per dag. Op verschillende punten staan medewerkers van het waterschap om uitleg te geven over het zuiveringsproces 

Word zelf rioolexpert 

Leer zelf het riool te inspecteren en welke beroepen er achter rioolbeheer zitten in de interactieve tentoonstelling ‘Het Riool Leeft’. Vergeet niet om zelf ook even een bezoek aan het toilet te brengen. Onze theatrale toilet-dames vertellen je daar precies wat er gaat gebeuren met wat je achterlaat in de toiletwagen en geven tips om thuis water te besparen.

Energie uit slib

Wist je al dat wij van de restproducten (slib) weer energie maken? In de Energiefabriek in Tilburg winnen we sinds kort biogas uit het slib, waarmee duurzame energie wordt opgewekt. Tijdens Zondag Waterdag vertellen over waterschapenergie, de duurzame energie van de toekomst.

 

Wandeling langs de Dommel

Elk kwartier start er een rondwandeling langs de Dommel om de schoonheid van die Dommel te beleven. Ervaren natuurgidsen van IVN vertellen wat er zoal leeft en groeit. 

Wat leeft er in de Dommel?

De Dommel is de blauwe levensader van Eindhoven het waterschap is dagelijks met groot materiaal in de weer om de rivier te onderhouden. Bekijk onze maaiboten en leer de verfijnde technieken waarmee we de natuur zoveel mogelijk sparen. Bekijk ook onze nieuwe beluchter waarmee we incidenteel extra zuurstof in het water brengen. We laten je ook zien wat we zoal aan plastic tegen komen in de stads-Dommel en vertellen je over de plastic soup. Wil je een kijkje in het leven onder water? Of ben je benieuwd naar het verhaal van de rattenvangers? Beleef het op Zondag Waterdag

 

Water en klimaat. Wat kun je zelf doen?

Door de klimaatsverandering hebben we te maken met steeds meer hoosbuien. Tuinen zijn bij uitstek de plek om regen op te vangen. Benieuwd hoe jij jouw tuin kunt omtoveren in een watervriendelijke tuin? Breng een foto of plattegrond van je tuin mee en krijg persoonlijke tips en ideeën van het waterschap, een hovenier of de gemeente Eindhoven met de actie Steenbreek. Tegels de tuinen uit! Het water kan dan beter worden opgenomen. Leg een geveltuintje aan, plaats een regenton of kies voor een groen dak. Op Zondag Waterdag vertellen wij wat er allemaal mogelijk is. 

Fun voor kinderen

Verspreid over het terrein kunnen kinderen diverse leerzame spelletjes doen met of over water. Op een stempelkaart sparen ze stempels voor een verrassing.

Rustmoment

Op het terras kan er een drankje genuttigd worden en naar muziek worden geluisterd.

 

Kom jij ook op 21 mei 2017?

Zondag Waterdag

11:00 tot 17:00 uur
Rioolwaterzuivering
Van Oldenbarnveltlaan 1
5631 AG Eindhoven