Jeugdbestuur

Als jeugdbestuurder van Waterschap De Dommel ben je dé jongerenambassadeur in ons gebied en zit je in het landelijk Jeugdwaterschap. Zij denken als groep na over hoe jeugd betrokken kan worden bij water.
Nine van Hemert

Waterdeskundigen van de toekomst

Het jeugdwaterschap is een initiatief van de gezamenlijke waterschappen om jongeren in Nederland te betrekken bij waterbeheer in eigen land. Want hoewel Nederland wereldwijd bekend staat als waterkennisland, is de kennis over water en waterbeheer bij de jeugd beperkt. Dat is jammer! Want niet alleen hebben de beslissingen die waterschappen nemen op het gebied van waterbeheer directe gevolgen voor de jongeren van nu, ook liggen er in de nabije toekomst grote uitdagingen voor een nieuwe generatie waterdeskundigen. In Nederland en in de rest van de wereld.

Nine van Hemert jeugdbestuurslid van Waterschap De Dommel

Sinds 4 januari 2016 is Nine van Hemert uit Boxtel, benoemd als jeugdbestuurslid van Waterschap De Dommel. Nine doet in 2019 examen op het gymnasium van het JRL in Boxtel. Bij haar aantreden zei Nine over de rol van jeugdbestuurder: “Het lijkt me heel leuk en interessant om meer te weten en te leren over water en het waterschap. Ik zie het als een uitdaging die kennis te vertalen richting andere jongeren om zo de betrokkenheid bij water te vergroten. Daarnaast spreekt het politieke mij erg aan. Het lijkt me heel bijzonder om met Tweede Kamerleden in gesprek te gaan. Ik heb er super veel zin in!”

Eind 2018 gaat Nine stoppen als jeugdbestuurder. Neem jij het stokje van haar over?

Wat is een jeugdbestuurder?

Als jeugdbestuur ben je dé jongerenambassadeur van Waterschap De Dommel. Je bezoekt en organiseert activiteiten in ons gebied om jongeren meer te vertellen over de taken van het waterschap en waterbewustzijn. Ook zit je in het nationale Jeugdwaterschap.

De functie van jeugdbestuurder is  geen officiële functie en ze krijgen geen bezoldiging. Het Jeugdwaterschapsbestuur is adviserend van aard. Maart 2017 werd een filmpje gelanceerd waarop heel goed te zien is wat het jeugdbestuur doet.


Jeugdwaterschap Nederland

Op de website van de Unie van Waterschappen meer over Jeugdwaterschap Nederland.