Hoe stel je je kandidaat?

Wil je bestuurder worden bij Waterschap De Dommel? Dan kun je jezelf verkiesbaar stellen voor de waterschapsverkiezingen op 20 maart 2019. Om dit te kunnen te doen moet je je kandidaatstellen.

Aan welke wettelijke eisen moet een kandidaat voldoen?

  • Je woont in het gebied van Waterschap De Dommel, of je wilt daar gaan wonen;
  • Je bent 18 jaar of ouder tijdens de zittingsperiode van het algemeen bestuur.

Je kunt je op drie manieren opgeven als kandidaat:

  1. Solliciteren naar een geborgde zetel bij ZLTO (agrariërs), KvK (bedrijven) of VBNE (natuurterreinen).
  2. Aansluiten bij een bestaande partij. Herken je je in de ideeën van een bestaande partij? Je kunt je bij hen aansluiten. Neem dan contact op met de partij in kwestie.
  3. Meedoen met een eigen lijst.  Dat kan op twee manieren:
    • Je laat de naam van je lijst uiterlijk 24 december 2018 registreren bij het Centraal Stembureau van Waterschap De Dommel, Bosscheweg 56, 5283 WB Boxtel.
    • Als je je niet uiterlijk 24 december 2018 laat registreren, kun je meedoen met een blanco lijst. Dan staat er alleen een nummer boven de lijst.

Welke partijen zijn geregistreerd?

Om mee te kunnen doen aan de verkiezingen, moet een (politieke) partij geregistreerd zijn bij het waterschap.

Aantal zetels

Het algemeen bestuur bestaat uit 30 leden. 23 zetels worden door verkiezingen ingevuld. Naast deze 23 zetels voor de inwoners, worden 7 leden benoemd namens bedrijven, agrariërs en natuurterreinen. Voor deze leden vinden geen verkiezingen plaats. Deze benoemingen vinden plaats door respectievelijk de Kamer van Koophandel (KvK) voor 2 zetels, Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) voor 3 zetels en de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE) voor 2 zetels.

Hoe ziet de rol van bestuurslid er uit?

In de profielschetsen hieronder vind je meer informatie over de functie van algemeen bestuurslid en van dagelijks bestuurslid. Ook tijdsbesteding en vaardigheden komen aan bod.