Tips voor uw tuin

Oproep tot watervriendelijk tuinieren! Help jij ook mee tuinen in Nederland zo natuur- en watervriendelijk mogelijk in te richten?

Alle tuinen van Nederland bij elkaar opgeteld levert een gebied op ter grootte van bijna 18.000 voetbalvelden. Maar liefst 40% van dit oppervlak is bestraat. Dat kan anders: tegel eruit, groen erin! Want het klimaat verandert. Te veel bestrating in onze tuinen zorgt voor problemen tijdens extreme hoosbuien en aanhoudende droogte, vermindering van het leefgebied voor allerlei nuttige dieren en het zorgt voor opwarming van de stad. Het vergroenen van je tuin heeft dan ook heel veel voordelen!

Tegel eruit, groen erin!

Gelukkig zijn er veel manieren om water in tuinen de ruimte te geven of op een goede manier weg te laten stromen of vast te houden. Ook als je niet zo'n groene vingers hebt is er nog genoeg mogelijk.

  • haal tegels uit de tuin en kies voor (makkelijke) planten
  • gebruik een regenton om regenwater op te vangen
  • tover het dak van je schuur of huis om in een groene oase
  • kies voor waterdoorlatende verharding

Zo kan iedereen een steentje bijdragen aan een klimaatbestendig en duurzaam Nederland en wordt Nederland tegelijkertijd natuurvriendelijker.

Elke tuin een vogelparadijs

Groene tuinen zijn immers niet alleen beter voor het klimaat en gezonder voor de bewoners, maar bieden ook meer leefgebied voor stads- en tuinvogels, vlinders en bijen. Vogelaar Nico de Haan presenteert in zijn nieuwste boek ‘Hoe maakt u van uw tuin of balkon een vogelparadijs en waarom?’ dan ook allerlei tips om voor het vergroenen van de Nederlandse tuin. Zijn boek is verkrijgbaar bij de tuincentra van Intratuin en wordt mede mogelijk gemaakt door de Vogelbescherming Nederland, Ons Water (Unie van Waterschappen) en Intratuin.