Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Mensen die toch in contact komen met water dat blauwalgen bevat, worden geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen.

Beter geen contact met water waarin blauwalgen zitten

Drijflaag blauwalg
Een drijflaag blauwalgen op een stadsvijver

Het waterschap raadt iedereen aan extra zorgvuldig te zijn en onnodig contact met het besmette water te vermijden als er blauwalg geconstateerd is. Ook honden kunnen beter niet in water met blauwalgen zwemmen. Ook adviseren wij om daar niet te vissen.

Maatregelen na constatering

Als er ergens blauwalg is geconstateerd neemt Waterschap De Dommel maatregelen. Bezoekers van de betreffende vijver worden met borden gewaarschuwd.

Ontstaan van blauwalgen

Wanneer de temperatuur van het water hoog is, neemt de kans op vorming van drijflagen met blauwalgen toe. Blauwalgen die in het water aanwezig zijn komen naar het oppervlak, naar het nog beschikbare licht. Blauwalg is niet altijd zichtbaar, maar juist pas na enkele donkere dagen na een ‘goedweerperiode' verschijnt er een drijflaag met blauwalgen aan het oppervlak. De drijflaag zal na een poosje weer afsterven en uit zichzelf verdwijnen. De blauwalgen zijn dan dus niet uit het water verdwenen, maar minder talrijk en onzichtbaar aanwezig. Blauwalg komt overigens zelden voor in stromend water, in beken dus. De constatering van blauwalg wordt voornamelijk in stilstaand water, zoals stadswateren en vijvers, gedaan.

Onderzoek

De Brabantse waterschappen, de Wageningen Universiteit en de Stichting Toegepast Onderzoek (STOWA) onderzoeken gezamenlijk hoe blauwalgvorming bestreden kan worden.

Hoe weet ik in welk water blauwalg zit?

Een actueel overzicht van alle locaties met blauwalg en/of botulisme staat op onze website.

Hoe ziet blauwalg eruit?

U herkent blauwalgen vaak aan een groene of blauwe drijflaag. Soms kan deze drijflaag ook nog andere kleuren krijgen als blauwalg aan het afsterven is. Vaak als het water troebel is denken mensen met blauwalg te maken te hebben. Er zijn echter verschillende soorten blauwalg. Dus ook als het water helder is kan het water blauwalg bevatten. Zo is er bijvoorbeeld ook blauwalg die via de bodem naar het strand komt in de vorm van bolletjes. Dit kan voor honden en kinderen extra risico met zich meebrengen omdat het verleidelijk is om met deze bolletjes te gaan spelen of ze in de mond te stoppen met alle mogelijke risico’s van dien.

Waar komt blauwalg vandaan?

Wanneer de temperatuur van het water hoog is, neemt de kans op vorming van drijflagen met blauwalgen toe. Bij periodes van droogte daalt het waterpeil en neemt de kans op blauwalg toe. Blauwalgen die in het water aanwezig zijn, komen naar het oppervlak, naar het nog beschikbare licht.

Kan ik ziek worden na contact met water dat blauwalg bevat?

Contact met water waarin blauwalgen voorkomen, kan leiden tot jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnenkrijgen, kan het maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Kinderen en honden lopen over het algemeen het meeste risico om ziek te worden. Honden kunnen zelfs overlijden na contact met besmet water.

Hoe lang duurt het voordat water weer vrij van blauwalgen is?

De drijflaag met blauwalgen zal na een poosje afsterven en uit zichzelf verdwijnen. De blauwalgen zijn dan niet uit het water verdwenen, maar minder talrijk en onzichtbaar aanwezig.

Heeft u gevonden wat u zocht?