Let op! Dit artikel is verouderd. Bekijk nieuwe innovaties op: winnovatie.nl(externe link).

-

Met de Kleine Kringloop ontvangen boeren al jaren het maaisel van het waterschap en verwerken ze dit in de akker. Een mooie regeling voor boer en waterschap, maar er is ook een nadeel: onkruid uit het maaisel komt op het land en voedingsstoffen stromen via de akker in de beek. Met de Japanse methode Bokashi wordt het maaisel omgezet in een schone en effectieve bodemverbeteraar. Een goede bodem zorgt voor sterke gewassen en is goed voor zowel waterkwaliteit als –kwantiteit.

proces maken Bokashi

Na ontvangst composteren de boeren het maaisel iets, zodat het - eenmaal op het land - bijdraagt aan een betere bodem. Het maaisel opwerken tot echte, betere compost is tijdrovend en gebeurt dus nergens. Bokashi is (bijna) net zo goed als echte compost, maar kost veel minder tijd. Boeren hoeven alleen maar een zeil over het maaisel te gooien en micro-organismen toe te voegen. Hierna begint de fermentatie (net als met wijn) en hebben ze er geen omkijken meer naar.

Het gefermenteerde organisch materiaal zorgt voor een betere bodem, die ook nog eens meer vocht vast houdt. Gewassen zijn sterker en stabieler en vragen minder mest en beschermingsmiddelen. De voordelen voor het waterschap stapelen zich op: minder uitspoeling van schadelijke stoffen, minder beregening en minder wateroverlast.

De boeren moeten zelf met Bokashi aan de slag, wij faciliteren alleen maar. Maar de vooruitstrevende boeren in ons gebied zijn heel enthousiast. De effecten van Bokashi zijn pas op lange termijn merkbaar, 75 jaar intensieve landbouw maak je niet in 1 keer ongedaan.

Voordelen: 

  • Sluiten van kringlopen: nutrienten blijven in het gebied;
  • Minder onkruid;
  • Betere gewassen met betere voedingswaarden;
  • Minder uitspoeling van schadelijke stoffen;
  • Minder beregening;
  • Minder wateroverlast.

Hierna volgt onderzoek naar exotische plaagsoorten, zoals Japanse Duizendknoop en Grote Waternavel om te kijken of deze plaagsoorten kunnen worden omgezet tot een niet kiemkrachtige bodemverbeteraar.

Bokashi is Japans voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”.

Partners

Het project is een samenwerking van de waterschappen Aa & Maas, Brabantse Delta, Limburg en De Dommel.

Meer weten over deze innovatie?

 Neem dan contact op met Maarten van Schijndel, adviseur watersysteem bij Waterschap De Dommel, tel: (0411) 618 537 of e-mail: mvschijndel@dommel.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?