Waterpompen, drukvaten en een labyrint van slangen. De installatie PowerShower spoort bezoekers aan tot actie. Samen met Waterschap De Dommel daagt kunstenaar Erik Vink bezoekers uit om slim met water om te gaan. Het succes hangt af van spierkracht, samenwerking en het goede moment om aan de knoppen te draaien. Maak je de juiste keuzes? Dan spuit het water metershoog de lucht in, waarna het wordt opgevangen voor hergebruik. De PowerShower is een verwijzing naar het powernapje. Geen kort dutje maar een korte PowerShower, daar bespaar je water mee. De PowerShower staat van 13 t/m 22 oktober 2023 op Festival Circolo in het Spoorpark in Tilburg. De toegang tot de PowerShower is gratis.

Water onder druk

“Tijdens het festival dagen we bezoekers uit om actief mee te doen. De installatie werkt alleen door gebruik te maken van spierkracht en samenwerking. Fietsen, draaien en de juiste handels openzetten” vertelt Vink. Sommige pompen geven meteen zichtbaar resultaat, bij anderen blijft dat ogenschijnlijk in eerste instantie uit. Bezoekers moeten de drukmeter in de gaten houden. Die loopt op. Door op het juiste moment de juiste handel om te zetten, kan het water maar 1 kant op. Silo’s en regentonnen vangen het water op om het opnieuw te gebruiken. Zo lang er actie blijft, zal het systeem doorgaan”, vertelt Vink enthousiast. “Het meeste materiaal is hergebruikt. Tijdens het festival zorgen wij zelf ook voor actie. Samen met mijn team sleutel ik door aan de oude pompen.”

Waterbewustzijn in tijden van klimaatuitdagingen: tijd voor actie

Waterschap De Dommel daagde Erik Vink uit om een waterinstallatie te maken die mensen anders naar water laat kijken. Erik de Ridder, Watergraaf van Waterschap De Dommel: “We kunnen allemaal ons steentje bijdragen door bewust met water om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan korter douchen: een snelle PowerShower. Of regenwater opvangen in regentonnen en opnieuw gebruiken. We moeten leren water meer te waarderen. We hebben onder leiding van Festival Circolo de hulp ingeroepen van Erik Vink. Een mooie samenwerking. Het onderwerp water is nu niet meer te missen tijdens het festival."
 
Fesitval Circolo (externe link)is het grootste circusfestival van Nederland  en zal van 13 t/m 22 oktober plaatsvinden in het Spoorpark van Tilburg. Dat water een belangrijk onderwerp is blijkt naast de Powershower ook uit de spectaculaire voorstelling Yé! Over droogte. De voorstelling is te tijdens Festival Circolo 2023 te zien in Schouwburg en Concertzaal Tilburg.