Educatiepakket De Poepfabriek neemt leerlingen van groep 7 en 8 mee in het nieuwe denken; ‘afval bestaat niet’. Dit interactieve programma leidt de leerlingen rond op een rioolwaterzuivering. Tegelijkertijd worden ze uitgedaagd om vier weken lang met ons mee te denken: "Hoe haal je energie uit afvalwater en welke grondstoffen kun je er uit winnen?"

kinderen bij waterzuiveringsinstallatie Eindhoven
Leerlingen aan het werk met de opdrachten voor de Poepfabriek

Waterbewuste kinderen

Nederlanders en met name kinderen, weten weinig over thema's als ‘waterveiligheid’, ‘voldoende water' en 'schoon water’. Het creatieve en interactieve karakter van De Poepfabriek daagt hen uit er mee bezig te zijn en zorgt ervoor dat de lesstof makkelijker blijft hangen. De basis blijft een bezoek aan een van onze rioolwaterzuiveringen in Eindhoven, Hapert of Biest-Houtakker, maar De Poepfabriek maakt er een avontuur van.

Onderzoeksavontuur

Met De Poepfabriek raken leerlingen actief betrokken in een boeiend onderzoekavontuur. Het begint met een videoboodschap van Dr. George Zoutberg. Hij daagt de leerlingen uit om mee te denken over de ideale droomfabriek voor het verwerken van rioolwater. Al snel blijkt dat deze Dr. Zoutberg werkelijk bestaat. De leerlingen happen toe en werken in een digitale omgeving met allerlei filmpjes en opdrachten aan een oplossing voor het vuile water. Dr. Zoutberg heeft een heel team van waterdeskundigen tot zijn beschikking. Binnen de kortste keren staan de leerlingen op een rioolwaterzuivering in de buurt, waar ze worden ingewijd in de kneepjes van het zuiveringsbedrijf.

Meer dan alleen schoon oppervlaktewater

Dr. Zoutberg wil meer dan alleen schoon oppervlaktewater maken. Hij maakt de leerlingen deelgenoot van innovatieve technieken om energie en andere stoffen, zoals bioplastic, uit het rioolwater te halen. En dan volgt het eigenlijke ontwerpproces om de ideale rioolwaterzuivering te ontwerpen. Een kunstenaar komt in de klas helpen bij het bouwen van een maquette. Tot slot presenteren de leerlingen hun ontwerp aan Dr. Zoutberg en zijn team.

Gratis deelname voor 20 schoolgroepen

Waterschap De Dommel biedt het educatieproject De Poepfabriek gratis aan als voorbereiding en verdieping op een excursie naar de rioolwaterzuivering in Eindhoven, Hapert of Biest-Houtakker.
Er is plek voor een beperkt aantal deelnemers (20 groepen per jaar), dus meld je snel aan!
Alleen een excursie aanvragen zonder dit programma kan ook nog steeds.

Wat betekent dit voor de groep?

  • Start van het project is in overleg
  • Duur 4 weken
  • Tijd op school per week 3-4 uur

week 1
Start in de klas met hulpvraag en inloggen op de werksite.

week 2
Gastles en rondleiding op de rioolwaterzuivering  in Eindhoven, Hapert of Tilburg.
Kennismaken met afvalwaterzuivering nu.

week 3
Proefjes in de klas.
Kennismaken met mogelijkheden van afvalwaterzuivering in de toekomst.

week 4
Ontwerper in de klas.
Nieuwe ideeën vormgeven voor de Poepfabriek van de toekomst en presentatie.

Vraag een les aan

Stuur een mail naar communicatie@dommel.nl en meld de klas aan. 

Winnaar Waterinnovatieprijs

Tijdens de uitreiking van de Waterinnovatieprijs 2014 is De Poepfabriek uitgeroepen tot winnaar van de Juryprijs 'Ruimte voor innovatie':" Een nieuwe manier om inwoners van Nederland te betrekken bij de verschillende taken van een waterschap. We zijn enthousiast over de wijze waarop spel, onderwijs en een bezoek aan een rioolwaterzuivering wordt gecombineerd en kennis wordt overgedragen. Via de jeugd en enthousiaste verhalen over hun ontdektochten groeit ook de bekendheid van deze materie bij de ouders. 'Daarnaast sleepte zij ook de Publieksprijs in de wacht.

De Poepfabriek is een lesprogramma van Stichting Tijdgeest.
Waterschap De Dommel gebruikt dit educatieprogramma voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs van zijn werkgebied.

Irene Simons, leerkracht basisschool de Akkerwinde:

"De Poepfabriek sluit goed aan bij het bezoek aan de waterzuivering. Kinderen leren over de kringloop van het water, wat er gebeurt met afval- en regenwater en regenwater en welke invloed zij zelf kunnen hebben op het waterzuiveringsproces. Tijdens het project ontwikkelen ze 21st century skills zoals samenwerken, opzoeken, creatief denken, ontdekken, presenteren, out of the box denken. Ook vakgebieden zoals schrijven, biologie, digitale vaardigheden, creativiteit, overleggen komen aan bod. Als leerkracht kun je het zo groot maken als je zelf wil. Ik raad mijn collega’s zeker aan eens te werken met de Poepfabriek."

Heeft u gevonden wat u zocht?