De Poepfabriek neemt leerlingen van groep 7 en 8 mee in het nieuwe denken; ‘afval bestaat niet’. Dit programma leidt de leerlingen rond op een rioolwaterzuivering. Tegelijkertijd worden ze uitgedaagd om 4 weken lang met ons mee te denken: "Hoe haal je energie uit afvalwater en welke stoffen kun je er uit winnen?"

kinderen bij waterzuiveringsinstallatie Eindhoven
Leerlingen aan het werk met de opdrachten voor de Poepfabriek

Bewust met water

Nederlanders en vooral kinderen, weten weinig over thema's als ‘veilig met water’, ‘voldoende water' en 'schoon water’. Het creatieve en actieve karakter van De Poepfabriek daagt hen uit hier mee bezig te zijn. Ook blijft de lesstof zo makkelijker hangen. De basis blijft een bezoek aan een van onze rioolzuivering in Eindhoven, Hapert of Biest-Houtakker, maar De Poepfabriek maakt er een avontuur van.

Op avontuur

Met De Poepfabriek gaan de leerlingen op een onderzoekend avontuur. Het begint met een video van Dr. George Zoutberg. Hij daagt de leerlingen uit om mee te denken over de ideale droomfabriek voor het verwerken van rioolwater. De leerlingen gaan aan de slag in een digitale omgeving met allerlei filmpjes en opdrachten voor een oplossing voor het vuile water. Binnen de kortste keren staan de leerlingen op een zuivering in de buurt, waar ze alles leren over het werk dat daar gebeurt.

Meer dan alleen water schoonmaken

Dr. Zoutberg wil meer dan alleen schoon water van afvalwater maken. Hij maakt de leerlingen onderdeel van de innovatie van water. Zo kan er bijvoorbeeld energie of bioplastic uit water worden gehaald. Hierna volgt een opdracht om een ideale zuivering te ontwerpen. Een kunstenaar komt in de klas helpen bij het bouwen van een klein model. Tot slot laten de leerlingen hun ontwerp aan Dr. Zoutberg en zijn team zien.

Gratis meedoen voor 20 schoolgroepen

Waterschap De Dommel biedt het project De Poepfabriek gratis aan als voorbereiding en verdieping op een uitstapje naar de rioolzuivering in Eindhoven, Hapert of Biest-Houtakker. Er is plek voor een beperkt aantal deelnemers (20 groepen per jaar), dus meld je snel aan!
Alleen een bezoek aanvragen zonder dit programma kan ook nog steeds.

Wat betekent dit voor de groep?

  • Start van het project is in overleg
  • Duur 4 weken
  • Tijd op school per week 3-4 uur

Week 1
Start in de klas met hulpvraag en gebruik de werksite.

Week 2
Gastles en rondleiding op de zuivering in Eindhoven, Hapert of Tilburg.
Kennismaken met het zuiveren van afvalwater nu.

Week 3
Proefjes in de klas.
Kennismaken met mogelijkheden van zuiveren van afvalwater in de toekomst.

Week 4
Ontwerper in de klas.
Nieuwe ideeën bedenken voor de Poepfabriek van de toekomst en presentatie.

Vraag een les aan

Stuur een mail naar communicatie@dommel.nl en meld de klas aan. 

Winnaar Waterinnovatieprijs

Tijdens de Waterinnovatieprijs van 2014 is De Poepfabriek uitgeroepen tot winnaar van de Juryprijs 'Ruimte voor innovatie':

"Het is een nieuwe manier om inwoners van Nederland te betrekken bij een waterschap. We zijn enthousiast over de manier waarop spel, onderwijs en bezoek worden gebruikt om kennis te geven. Via de jeugd en enthousiaste verhalen over hun avontuur groeit ook de bekendheid bij de ouders. Ook sleept De Poepfabriek de Publieksprijs in de wacht."

De Poepfabriek is een lesprogramma van Stichting Tijdgeest. Waterschap De Dommel gebruikt dit programma voor de groep 7 en 8 van de basisschool.

Irene Simons, lerares basisschool de Akkerwinde:

"De Poepfabriek sluit goed aan bij het bezoek aan de zuivering. Kinderen leren over de kringloop van het water en wat er gebeurt met afval- en regenwater. Ook zien ze hoe ze zelf te maken hebben met waterzuivering. Tijdens het project ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden zoals samenwerken, opzoeken, creatief denken, ontdekken, presenteren en anders denken. Ook dingen zoals schrijven, biologie, digitale vaardigheden, creativiteit, overleggen komen aan bod. Als leraar kun je het zo groot maken als je zelf wil. Ik raad mijn collega’s zeker aan eens te werken met de Poepfabriek."