Op educatieve wijze laat het bord de afkoppelmethodes zien en draagt het bij aan het promoten ervan. Het bord hangt op locatie bij D’n Liempdsen Herd.

Enthousiast over afkoppelen

De boerderij D’n LIempdsen Herd is een paar jaar geleden door vrijwilligers gerestaureerd en opnieuw ingericht als ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud. Tijdens het renovatiewerk startte SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) in samenwerking met de gemeente Boxtel en Waterschap De Dommel, de zogenaamde Watercoalitie Liempde. Een project om regenwaterafvoeren van huizen af te koppelen van de riolering. Dit maakte de vrijwilligers van D’n Liempdsen Herd enthousiast over het afkoppelen van regenwater. Op creatieve wijze bedachten zij allerlei infiltratiemethoden voor de boerderij. Vooral het hergebruik van oude rioolbuizen en de oude grindbakken als regengoot zijn daar een voorbeeld van. Ook is de waterput ingezet met een dubbelfunctie als wateropvang en waterbron.

Het informatiebord waarop waterbesparende ideeën te lezen zijn. Goed voorbeeld!

Afkoppelen levert meer op dan alleen waterbesparing

Door regenwater af te koppelen gaat er ook minder water via het riool naar de rioolwaterzuivering. Bij hevige regenbuien betekent dat, dat het rioolstelsel minder snel vol zit en het overstorten van ongezuiverd afvalwater naar oppervlaktewater minder vaak voor komt. Ook zie je minder vaak water op straat als regenwater niet via een vol rioolstelsel moet worden afgevoerd maar gescheiden wordt opgevangen. Als afgekoppeld regenwater wordt opgevangen, is het in periodes van droogte weer te gebruiken.

Om inwoners op een makkelijke manier kennis te laten maken met het afkoppelen van regenwater, start de gemeente in samenwerking met waterschap De Dommel per 1 oktober een regentonnenactie. Om de campagne bekend te maken en te starten is aan de vrijwilligers van D’n Liempdsen Herd de eerste regenton overhandigd door wethouder van Wanrooij.

Hoe werkt de regenton actie?

Om mee te doen aan de actie melden inwoners zich bij gemeente en krijgen voucher thuisgestuurd. Zij kunnen daarmee naar Gamma, Tuincentrum Boxtel, Boerenbond of Liempds Pakhuis en krijgen 50 tot 100 euro korting. Bij een aankoop van een regenton van 50 euro krijgen inwoners alles vergoed. Alles boven de 50 euro betaalt de inwoner de helft, tot een maximumvergoeding van 100 euro.

De actie start op 1 oktober en loopt (voorlopig) tot 31 december. De precieze voorwaarden en waar inwoners kunnen aanmelden wordt binnenkort via de media bekendgemaakt.