Fase 1 gaat over het noordelijk deel van ons project Tongelreep. Aannemer Van Beers werkt vanaf de stuw bij Zeelberg/Driebruggen tot en met Valkenswaard. Voordat zij aan de slag konden, zijn er in de voorbereiding vele gesprekken gevoerd. Als waterschap werken we in dit project samen met provincie Noord-Brabant gemeenten en andere organisaties, maar ook zeker met de omgeving.

Rood kruis

Zo zaten we meerdere keren aan de keukentafel bij de familie Caeijers aan de Zeelberg. Fred en Mieke vertellen over de ontmoetingen en gesprekken: “De eerste contacten dateerden van oktober 2017. We zaten om de tafel met een medewerker van de provincie Noord-Brabant en een van het waterschap.” Ik schrok van de botte boodschap die we kregen en had ze het liefst meteen buiten gezet.” De pittige boodschap ging over de aankoop van enkele gronden van de familie. Ook  onteigening kwam al ter sprake. “Het was niet duidelijk waarom ze precies kwamen praten. Op de tafel lag een tekening met rode kruis erop. Dat schrikt af en het overviel me.”

Omdraaien

Fred is niet een persoon die gesprekken afkapt of uit de weg gaat. “ Ik heb eens tot tien geteld en nagedacht over het gesprek. Ik wilde het bekijken van twee kanten, relativeren. Waarom zijn deze plannen er? Wat is het doel?” Fred legt uit dat hij daarna voor zichzelf is nagegaan wat zijn eigen wensen waren. “Ik wilde ongeveer 3,5 hectare grond bij mijn huis houden om het z’n waarde te laten houden. Voorin was het perceel erg nat. Daar kon ik niet veel mee dus ook daarvoor moest een oplossing komen. Net als voor het hemelwaterafvoer.”

In z’n nopjes

Die punten wilde hij in een vervolggesprek aankaarten. Maar voordat gesprek er kwam, peilde hij ook even in de regio naar andere gesprekken die waren gevoerd. “Met de verzamelde informatie ging ik aan de slag. Ik vond een oplossing voor afvoer van de sloot en pakte pen en papier om een schets hiervan te maken; de sloot verleggen was in mijn ogen de beste optie. Zo konden beide partijen tevreden zijn.” Fred draaide het om. Door mee te denken kwam er een heel ander gesprek. “En uiteindelijk was iedereen in z’n nopjes.”

1+1= 3

Achteraf is het precies geworden zoals Fred heeft getekend. Er kwam een strook natuur, de grond is opgehoogd en de sloot is verlegd. Fred: “De sloot loopt nu helemaal leeg. Dus het werkt goed.” Het hemelwaterafvoer liep meteen in de sloot. Als het waterschap de sloot ophoogde, had dat gevolgen voor mijn hemelwater. Ik kon dat dan niet meer afvoeren op dezelfde wijze. Een pomp zag ik niet zitten.” Er kwam uiteindelijk een nieuwe buis voor hemelwaterafvoer richting de nieuwe sloot.  De overgebleven grond moest na de genomen maatregelen bij mij en van de omgeving wel droog blijven. Hiervoor moest de grond ook worden opgehoogd. De provincie heeft ook grond gekocht van de overbuurman.  De aannemer kon uiteindelijk daar aan de slag met het afgraven van die grond voor eventuele wateropslag bij hoogwater. En die kon vervolgens weer worden gebruikt voor de ophoging van Freds grond. “Zo werd één en één drie!

Aan het roer

Alles kwam bij elkaar, de puzzel is dan zo gelegd. Fred was blij het eindresultaat: “Ik heb goede grond aan de deur en een goede afvoer van mijn hemelwater. En mijn grond is opgehoogd. Ik had zo vooraf mijn twijfels, maar ik stond ook zelf aan het roer voor een goed eindresultaat!” Alles stond goed op papier, zelfs dubbel; een overeenkomst met het waterschap en een met de provincie. Fred had die het liefst gebundeld gezien in een. “Het was soms moeilijk. Met wie zit ik nu aan tafel?” Complimenten kwamen er over de goede medewerkers van het waterschap die zich ook volop in hebben ingezet voor een goed eindresultaat. Uiteindelijk is dit bereikt na het tweeëneenhalf jaar. Dat is wel vrij lang.”

Open en eerlijk

Fred is praktisch ingesteld en gaat liever voor een goed eindresultaat dan voor een geldbedrag. Toch zat de taxatie over een stukje grond van hem nog wat dwars. “Ik wist dat het geen alledaags stuk grond is; het is een combi van bos en gras. Vroeger ging ik hier naar toe voor mijn ontspanning. Het was een belangrijk recreatiestukje voor me.”  Via twee onafhankelijke taxateurs kwam een lage taxatieprijs uit de hoed. “Ik ben uiteindelijk akkoord gegaan, maar ik vond het niet netjes. Ik had sterk het gevoel dat de taxateurs niet neutraal waren.” Dus nog een tip van Fred aan de provincie: wees altijd open en eerlijk bij zaken doen!”

Vinger aan de pols

Realistisch blijven en relativeren zijn twee belangrijke punten volgens Fred. “Je moet ook accepteren dat je niet overal in je zin krijgt en dat je het niet altijd eens kunt zijn met alle genomen maatregelen van het waterschap in de omgeving. Dus probeer je te beperken tot je eigen perceel.” Tijdens de werkzaamheden in de zomervakantie was hij gelukkig thuis. Zo keek hij mee met de geslagen piket paaltjes. Die klopte volgens hem niet. Hij bleek gelijk te hebben. “De laatste informatie was net niet doorgegeven. Misschien komt het wel omdat er zoveel personen zijn om mee te schakelen. Ik denk dat het helpt als er één aanspreekpunt is. Gelukkig zetten de aannemer altijd eerst paaltjes voordat de schop echt de grond in gaat. En het contact met de uitvoerder van Van Beers is altijd prima verlopen.”

Dank

Zoals altijd geldt: een bakje koffie en een open deur voor alle medewerkers levert je vaak informatie en betrokkenheid op. Daarom willen wij bij dezen alle medewerkers bedanken voor de fijne samenwerking!

Aankloppen

Fred geeft tot slot aan dat hij het leuk vindt om mee te denken. En vindt het interessant wat er gebeurt in een project. Ook al denkt hij vaak: “Dat zou ik zo niet doen….” Fred deelt graag zijn kennis en biedt graag een helpende hand. Dus als men eens een second opinion of advies wil, klop dan gerust eens aan bij Fred Caeijers!