Veel mensen bakken in de laatste week van het jaar zelf oliebollen. Maar waar laat je dat oude frituurvet? Spoel oud frituurvet niet door de gootsteen of wc, maar lever het gescheiden in. Giet het terug in een pak of fles. Zo raakt jouw gootsteen of wc niet verstopt en voorkom je storingen op onze rioolwaterzuivering.

Grote klonten vet, vastgesmolten aan de wanden van de riolering en aan de dompelpompen in de rioolgemalen. Een dikke brij van samengeklonterd vet, straatvuil, maandverband, condooms, billendoekjes. Zie je het beeld al voor je? In de riolen en rioolgemalen levert frituurvet behoorlijk wat problemen op. En ook op de rioolwaterzuiveringen is dat het geval.

Waarom zorgt het voor problemen?

De riolering, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen door het vet verstopt raken. Daarom moet het vet verwijderd worden. Het vet wordt kapot gespoten en opgezogen. Dat is een vies en intensief klusje, want het vet vormt een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn 4 man, 1 zuigwagen en 1 spuitwagen 2 dagen bezig om het vet te verwijderen. Het schoonmaken kost dus aardig wat euro’s. Geld dat de gemeenschap moet betalen.

Wat kun je dan wel met je oude frituurvet doen?

Gooi het niet in het riool. Het riool is geen vuilnisbak waar van alles gedumpt kan worden. Maar wat dan wel? Verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen eenvoudig met een stukje keukenpapier. Giet vloeibaar frituurvet terug in een pak of fles. Denk aan de originele verpakking. Vervolgens kun je het frituurvet inleveren in de gele kliko bij een supermarkt bij jou in de buurt. Het vet wordt dan weer gerecycled en bijvoorbeeld gebruikt voor groene energie.

Meer tips en weetjes

Meer tips en weetjes om bewuster om te gaan met water vind je in onze Waterschijf van vijf. Pas jij alle tips al toe in en om jouw huis? Dan ben jij een echte Waterbaas!