Op 30 maart 2021 is ‘Van Gogh Nationaal Park in ontwikkeling’ officieel van start gegaan. Namens meer dan 50 samenwerkende partners, waaronder Waterschap De Dommel, hebben Commissaris van de Koning Ina Adema en Voorzitter Yvo Kortmann symbolisch de deur geopend naar het landschap van de toekomst. Als pioniers bundelen de Brabantse partners vanuit verschillende belangen hun krachten voor de ontwikkeling van natuur en landschap in een stedelijke omgeving met 1,5 miljoen inwoners.

De officiële starthandeling vond plaats op Out Herlaer in Sint-Michielsgestel. Ina Adema en Yvo Kortmann openden symbolisch de deur naar Van Gogh NP in ontwikkeling en de partners beklonken met een gezamenlijke boodschap hun meerjarige samenwerking. Zo werd het unieke karakter gemarkeerd van de Brabantse beweging Van Gogh NP in ontwikkeling: een proeftuin zonder hekken die start bij de voordeur van alle Brabanders in het gebied. De integrale aanpak is gericht op het versterken van de topnatuur en het ontwikkelen van waardevol, vitaal landschap met groen tot in het hart van de dorpen en steden.

Landschapstriënnale

Elke 3 jaar wordt de Landschapstriënnale ergens in Nederland georganiseerd. De vijfde editie van de Landschapstriënnale gaat 1 april 2021 van start en vindt plaats in het Van Gogh Nationaal Park in ontwikkeling. Ook Waterschap De Dommel doet samen met de andere Brabantse waterschappen en de gemeente Meierijstad mee aan de Landschapstriënnale met een landschapslaboratorium over Brabantse beken. Meer informatie over de Landschapstriënnale en het programma vindt u op de website van de Landschapstriënnale.