Veel mensen bakken in de laatste week van het jaar zelf oliebollen. Maar waar laat je dat oude frituurvet? Spoel oud frituurvet niet door de gootsteen of wc, maar lever het gescheiden in. Giet het terug in een pak of fles. Zo raakt jouw gootsteen of wc niet verstopt en voorkom je storingen op onze rioolwaterzuivering.

Grote klonten vet, vastgesmolten aan de wanden van de riolering en aan de dompelpompen in de rioolgemalen. Zie je het beeld al voor je? In de riolen en rioolgemalen levert frituurvet behoorlijk wat problemen op. En ook op de rioolwaterzuiveringen is dat het geval.

Waarom zorgt het voor problemen?

De riolering, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen door het vet verstopt raken. Daarom moet het verwijderd worden. Het vet wordt kapot gespoten en opgezogen. Dat is een vies en intensief klusje. Het vormt namelijk een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn hier vier mensen met een zuigwagen en een spuitwagen twee dagen mee bezig. Het kost dus aardig wat euro’s. Geld dat wij allemaal moeten betalen. Dat is nergens voor nodig. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.

Wat kun je dan wel met je oude frituurvet doen?

Spoel het niet door de gootsteen of wc. Het riool is geen vuilnisbak waarin je van alles kunt dumpen. Verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen heel handig met een stukje keukenpapier. Gooi het keukenpapier daarna in de afvalbak. Giet vloeibaar frituurvet terug in een pak of fles. Tip: bewaar hiervoor de originele verpakking. Breng deze daarna naar de milieustraat of een inleverpunt. Bij veel supermarkten staan bakken, waarin je je fles met oud frituurvet kwijt kunt. Het vet wordt dan bijvoorbeeld weer gebruikt voor groene energie.

Meer tips en weetjes

Meer tips en weetjes om bewuster om te gaan met water vind je in onze Waterschijf van vijf. Pas jij alle tips al toe in en om jouw huis? Dan ben jij een echte Waterbaas!