Ons waterschap, maar ook andere waterschappen en waterorganisaties zijn steeds bezig met nieuwe uitvindingen ontdekken en uitvoeren. Maar hoe weten we wat er in héél Nederland speelt en werken we hierin samen? Om dat makkelijk te maken lanceert Het Waterschapshuis op 1 oktober winnovatie.nl. Op deze website zijn al meer dan 100 projecten te zien. Nieuwsgierig? Neem dan meteen een kijkje!

Van een app met informatie over grond en land, tot een robot die 3D-onderwatermodellen levert... Op winnovatie.nl vind je de veel oplossingen voor watervraagstukken. Uniek aan het platform is dat je per innovatie ziet in welk fase het project zich bevindt. Van onderzoek, idee, proef, tot de start van het project. Verder staan eventuele partners vermeld en neem je met één druk op de knop direct contact op met de projectleider.

Kennis delen en samen leren

Winnovatie.nl is een initiatief van Het Waterschapshuis, STOWA en de Unie van Waterschappen. Het achterliggende idee: door onderzoeken en innovaties te delen, zien waterschappen in één oogopslag van elkaar waar ze mee bezig zijn en kunnen ze makkelijk contact met elkaar leggen. Het kan bijvoorbeeld dat in Limburg al oplossingen voor vragen zijn, waar men zich in Friesland nog druk over maakt. Door kennis te delen - ook in het begin van een project - hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen waardevolle samenwerkingen eerder beginnen.

Ontstaan Winnovatie

Winnovatie.nl staat niet op zichzelf. De website komt voort uit Winnovatie.ws, een besloten online praatgroep (platform) dat vorig jaar op 1 oktober werd gestart. Dit gebeurde na een geslaagde proef (pilot) van de drie Brabantse waterschappen De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta. Het Waterschapshuis werkt nu aan de aansluiting met andere waterschappen. Inmiddels zijn al negen waterschappen aangesloten. Ook Waternet, de waterorganisatie waar Waterschap Amstel Gooi en Vecht deel van uitmaakt, en Het Waterschapshuis zijn aangesloten. De overige waterschappen, STOWA en de Unie van Waterschappen sluiten naar verwachting later dit jaar nog aan.

Samen werken aan nieuwe ideeën

Hoewel Winnovatie in de eerste plaats een etalage met innovaties is, biedt de site ook opties om samen te werken met partners buiten het waterschap. Op de website staan uitdagingen (challenges) waarbij bedrijven, startups, kennispartners, universiteiten, non-profitorganisaties en alle andere frisdenkers van Nederland uitgenodigd worden om mee te denken. Dit wordt steeds belangrijker nu grote maatschappelijke ontwikkelingen zoals de klimaatverandering, het veranderen van energie, de terugloop van diverse natuur een steeds grotere rol gaan spelen.

Bekijk de nieuwe ideeën in uw werkveld

Bent u benieuwd geworden naar de mogelijkheden van Winnovatie voor uw werkveld? Bekijk dan alle innovatieve ontwikkelingen op: winnovatie.nl.