Als er veel gebouwd wordt, zoals bij het bouwen van woningen, bedrijven, parkeerplaatsen of wegen, komt er ook meer 'verhard oppervlak' bij. Dit noemen we ook wel verharding. Het waterschap vindt het belangrijk dat deze verharding niet zorgt voor het sneller afvoeren van regenwater. De nieuwe bouw dient ‘hydrologisch neutraal' te zijn. Oftewel, bij het bouwen moet rekening worden gehouden met water. Dit kan door bijvoorbeeld de aanleg van een waterberging. Het regenwater wordt daarin langer vastgehouden. Ook voorkomt dat overlast van water.

Wanneer er meer dan 2000 m2 verhard oppervlak bij komt, moet het water volgens 'Hydrologisch Neutraal Ontwikkelen' worden afgevoerd. In de Keur is geregeld aan welke regels een voorziening voor waterberging moet voldoen.

Check of een vergunning of melding nodig is

Via de Vergunningchecker kun je controleren of je een vergunning moet aanvragen bij Waterschap De Dommel. Hier zie je ook of je een melding moet doen, of dat er een vrijstelling geldt (zonder vergunning of meldplicht).

Doe de vergunningcheck(externe link)

Vaak is het verstandig vooraf te overleggen met het waterschap. Neem in geval van twijfel altijd contact op met het waterschap. Medewerkers denken graag met u mee over wat in uw situatie de beste oplossing is.

Regelgeving