Dagelijks spoelen we zo’n 35 liter water door de wc of het afvoerputje. Maar helaas worden ook zaken die niet in de wc thuishoren doorgespoeld. Zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms. Bijna 4 op de 10 Nederlanders spoelen deze zaken door de wc, blijkt uit publieksonderzoek van de waterschappen.

Daarom doen we op Wereld Toiletdag op 19 november de oproep: spoel alleen poep, plas en toiletpapier door!

Maar er staat doorspoelbaar op?

Bij veel vochtige doekjes staat op de verpakking dat de doekjes biologisch afbreekbaar zijn en doorgespoeld kunnen worden. Maar daar zijn wij als waterschap het niet mee eens. De doekjes kunnen misschien wel biologisch afbreekbaar zijn, maar dat duurt wel een week of langer. Dan zijn deze doekjes allang bij de rioolwaterzuivering, waar ze samen gaan klonten en verstoppingen kunnen veroorzaken.

Vette leidingen en pompen

Ook frituurvet wordt door bijna 4 op de 10 Nederlanders in de wc of de gootsteen gegooid. Op het moment van doorspoelen, is dit vet vaak nog vloeibaar. Maar zodra het vet afkoelt, gaat het stollen. Dit gestolde frituurvet gaat aan de binnenkant van leidingen en pompen zitten, waardoor het moeilijker wordt om rioolwater door de leidingen te pompen. Ook kan gestold frituurvet samenklonten met doorgespoelde vochtige doekjes.

Douche zonder microplastics

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan 80% van de Nederlanders nog niet bewust kiest voor shampoo en douchegel zonder microplastics. Zo komen er veel microplastics, extreem kleine plasticdeeltjes, terecht bij de rioolwaterzuivering. Wij doen ons best, maar kunnen helaas niet alle microplastics uit het water zuiveren. Zo komen deze plasticdeeltjes uiteindelijk toch terecht in sloten of meren en dat is niet goed voor het milieu.

Helpen door goed doorspoelen

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders graag bij willen dragen aan schoon water, maar niet goed weten hoe. Terwijl je thuis al veel kan doen. Bijvoorbeeld door goed te letten op wat je doorspoelt. Door alleen poep, plas en toiletpapier door te spoelen, frituurvet gescheiden in te leveren, het vet vóór het afwassen met keukenpapier uit je koekenpan te vegen en microplastic-vrije shampoo te kopen. Zo draag je bij aan schoon water en een goede werking van rioolwaterzuiveringen.

Weten wat je nog meer kunt doen voor schoon water? Word ook een Waterbaas!

Winactie met Wereld Toiletdag

Volg ons op Instagram(externe link) en Facebook(externe link) en maak kans op een leuke prijs met Wereld Toiletdag.