Rens Schapendonk uit Hilvarenbeek is per 1 januari 2021 benoemd als nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap De Dommel. Op 10 februari 2021 werd Rens door watergraaf Erik de Ridder geïnstalleerd. Rens volgt Juliëtte van Deutekom op die sinds 2019 jeugdbestuurder was. Rens gaat zich zowel voor De Dommel als landelijk inzetten om jongeren meer te betrekken bij water, waterbeheer en het waterschap.

Rens Schapendonk is 16 jaar en zit in zijn examenjaar op 5 havo niveau. Hij is nu een jaar actief (commissie)lid bij de JOVD Hart van Brabant, erg actief op social media vanwege zijn bijbaan als muziekproducent en zit bij de waterscouting. Rens: “Dat ik bij de waterscouting zit, maakt duidelijk dat ik een band heb met water. Ik vind het leuk dat ik kennis ga opdoen over water en het werk van het waterschap en dat ik die kennis kan overdragen op jongeren. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!”

Rol van het jeugdbestuur

Het jeugdbestuurslid van Waterschap De Dommel is de jongerenambassadeur in het Dommelgebied. Ook is hij vertegenwoordigd in het landelijk jeugdwaterschap. Dit is een initiatief van de gezamenlijke waterschappen om jongeren in Nederland te betrekken bij waterbeheer in eigen land. De beslissingen die waterschappen nemen op het gebied van waterbeheer hebben niet alleen directe gevolgen voor de jongeren van nu. Ook in de nabije toekomst liggen er grote uitdagingen voor een nieuwe generatie waterdeskundigen.