Waterschap vist Jan van Galenvijver Vught leeg voor onderzoek naar blauwalg

26 april 2016 Vrijdag 29 april vist Waterschap De Dommel de Jan van Galenvijver in Vught leeg. De Dommel doet dit voor onderzoek naar het ontstaan en de bestrijding van blauwalg. Een deel van de vissen wordt diezelfde dag weer teruggeplaatst. De rest wordt uitgezet in een andere vijver. Naast het afvissen van de vijver, worden om de waterkwaliteit te verbeteren dit jaar micro-organismen en waterplanten aan de vijver toegevoegd.

Gezonde vispopulatie

Te veel vis in een vijver is niet goed. Om een gezonde populatie te behouden wordt een deel van de vissen uit de Jan van Galenvijver overgeplaatst naar de Grote Vijver in de Hertoglaan. De vissen worden eerst met netten uit het water gehaald. Om er zeker van te zijn dat alle vissen uit de vijver zijn, worden de resterende vissen elektrisch verdoofd.  Zo komen zij naar het oppervlak en kunnen ze alsnog uit het water geschept worden.  
De bodemwoelende vissen zoals de karper en brasem,  die een bijdrage leveren aan het blauwalgprobleem, komen niet meer terug. Andere vissen zoals voorn en zeelt worden teruggeplaatst.

Foto: Mark Scheepens

Verbeteren waterkwaliteit

Om de waterkwaliteit in de Jan van Galenvijver te verbeteren voegt Waterschap De Dommel gedurende het zomerseizoen elke week micro-organismen toe aan het water. De juiste schimmels en bacteriën kunnen bijdragen aan een natuurlijke balans in het watersysteem, waardoor het water weer gezond en helder wordt. Later dit jaar zorgt Waterschap De Dommel voor nieuwe waterplanten. Deze planten, die vrijkomen door onderhoud aan onze andere wateren, dienen als concurrent voor de algen.

Monitoren

Maandelijks monitort Waterschap De Dommel op blauwalgen en de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor de blauwalgen. Dit doen we normaal alleen in de zomerperiode (vanaf mei) maar voor het onderzoek zijn we in februari al begonnen en duurt het onderzoek waarschijnlijk tot en met november. Het onderzoek is geslaagd wanneer blauwalgen volgend jaar en de jaren daarop wegblijven of in mindere mate terug komen dan we de afgelopen jaren gezien hebben.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen kunnen bij warm weer in water ontstaan. Ze komen voornamelijk voor in zoet, stilstaand water. Wanneer de omstandigheden optimaal zijn voor de blauwalgen, kunnen deze drijvend aan het wateroppervlak een laag vormen die op olie lijkt. Blauwalgen kunnen giftige stoffen produceren, die schadelijk zijn voor mens en dier.

Oorzaak van de jaarlijkse terugkeer

Blauwalgen zijn van drie factoren afhankelijk om te kunnen groeien en vermenigvuldigen; licht, voedingsstoffen en warmte. Deze drie factoren zijn in de zomermaanden ruim voldoende aanwezig in de Jan van Galenvijver. De gemeente Vught heeft ook al diverse pogingen gedaan om de waterkwaliteit in de vijver te verbeteren, maar de blauwalgen blijven terugkomen.

Wat kunt u zelf doen?

Ook u kunt meehelpen om de vijver weer gezond te maken:
•    gebruik het grasveld rondom de vijver niet als uitlaatzone voor honden. Er is hiervoor een aparte uitlaatzone aangelegd
•    voer de eenden niet
•    gebruik geen of beperkt lokvoer en boilies wanneer u gaat vissen
•    zet zelf geen vissen uit