Duik in de Week van Ons Water

15 mei 2017 Bericht van de Unie van Waterschappen - Beleef hoe bijzonder water in Nederland is. Van 12 t/m 21 mei 2017 is de nationale Week van Ons Water. Het thema dit voorjaar is schoon en gezond water. Overal in het land worden uitjes en activiteiten georganiseerd. 'Duik in de Week van Ons Water'! Op 3 mei start de campagne hiervoor, onder meer met radiospots en met een special in het tijdschrift ‘KidsWeek’.

Water is overal in ons land. Er komt drinkwater uit de kraan, je kunt vissen in de vijver en in de zomer neem je een frisse duik in een meer. Gelukkig is ons water schoon. Maar dat gaat niet vanzelf. Waar blijft eigenlijk het water dat jij door de wc spoelt? En hoe zorgen we ervoor dat ook vissen en planten schoon water hebben om in te leven? Dat ontdek je tijdens de Week van Ons Water.

Overal wat te doen

Op 12 mei begint de Week van Ons Water, een week waarin de watermusea allerlei spetterende activiteiten organiseren en de zuiveringsinstallaties van de waterschappen hun deuren openen voor een kijkje in de keuken van het afvalwater. Ook kun je de natuur in om zelf te zien hoe schoon en mooi ons water er in Nederland bij ligt. Ga op slootsafari, peddel een rondje in de kano of ontdek de kleinste waterdiertjes door een microscoop. Dan kom je er ook achter hoe belangrijk het is dat vissen ongehinderd door heel Nederland kunnen zwemmen. De wereld van ons water heeft veel facetten en er valt voor jong en oud heel veel te ontdekken. Kijk voor meer informatie, alle uitjes en acties op weekvanonswater.nl.

Vissen tellen

Hoe schoon het water is, is onder meer af te lezen aan het aantal verschillende vissen dat in het water leeft. Met de ‘Nationale Actie Vissen Tellen’ tellen vele vrijwilligers tijdens de Week van Ons Water vissen in de Nederlandse wateren en wordt de visstand in kaart gebracht. Deze actie wordt gecoördineerd door Rijkswaterstaat in samenwerking met de RAVON en Sportvisserij Nederland.

Jonge watersporters in de klas

Ook worden tijdens de Week van Ons Water gastlessen gegeven op scholen. De gastlessen worden niet alleen gegeven door mensen die werken in de watersector, maar ook door jonge watersporters met olympische ambities die vertellen waarom Nederland zo goed is met water.

Zelf thuis doen

Via de activiteiten van de Week van Ons Water, leer je meer over ons water in Nederland en zie wat er allemaal bij komt kijken om ons water schoon te maken en schoon te houden. Waterschappen, drinkwaterbedrijven, Rijkswaterstaat en natuurorganisaties werken daar hard aan. Wat niet in het water komt aan vervuiling, hoeven we er ook niet uit te halen. Ook bewoners kunnen hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door niet alles zomaar door het riool te spoelen, geen zwerfvuil te laten slingeren en je tuin te vergroenen.

Kijk op onswater.nl wat er bij jou in de buurt allemaal gebeurt en doe de postcodecheck.

Initiatiefnemers

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, de Vewin, het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. Door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en bij jou in de buurt. Door te laten zien wat er nodig is voor de toekomst, want we zijn nooit klaar met ons water. En door tips te geven wat je zelf kunt doen. Want hoe beter we voor ons water zorgen, hoe meer we ervan kunnen genieten!

In de herfst komt er weer een Week van Ons Water, van 18 t/m 25 oktober. Dan is het thema de bescherming tegen al het water, vanuit zee, de rivieren en de lucht.

Activiteiten Waterschap De Dommel tijdens de Week van Ons Water

Op zondag 21 mei, tussen 11.00 en 17.00 uur, organiseert Waterschap De Dommel de publieksdag Zondag Waterdag. Dit jaar op de rioolwaterzuivering in Eindhoven. Onder het motto ‘Op reis naar De Dommel’ kunnen bezoekers met eigen ogen zien waar het vieze rioolwater blijft en ontdekken wat er leeft in beek en sloot. Het wordt een spetterende en leerzame dag met o.a. wandelingen langs de Dommel, persoonlijk advies voor een klimaatvriendelijke tuin en waterspellen voor kinderen. Ook zijn er informatiestands en worden er films vertoond. Meer informatie via www.zondagwaterdag.nl

Daarnaast zijn in samenwerking met Waterschap De Dommel, gemeente Tilburg, Bibliotheek Midden Brabant, Contourdetwern, Natuurmuseum Brabant, Krijnen Media Producties en GGD Hart van Brabant, gastlessen voor de kinderen van basisschool Don Sarto in Tilburg ontwikkeld. Er is op deze school nog veel meer te doen in het kader van de Week van ons Water: tentoonstelling over de Blauwe Aders, wandel-leerroutes langs de Leij en op excursie bij rioolgemaal Moerenburg van Waterschap De Dommel. De kinderen maken een tentoonstelling en filmpjes over het onderwerp Water.