Helga van Leur kroont winnaars Hoos & Hitte Contest in Loon op Zand

7 juli 2017 Voor een wedstrijd met de titel ‘Hoos & Hitte Contest’ had het weer gisteravond niet toepasselijker kunnen zijn. Van stralend zonnetje, naar grijs wolkendek, en via een fikse regenbui naar een knallende onweersbui. Met als afsluiter een schitterende zonsondergang boven het Blauwe Meer in Loon op Zand. Grote winnaar van de avond werd Stichting op Groene Voet Tilburg met ‘De Wonderlijke Watertuin’. De publieksprijs ging naar Green Spots Overloon met hun ‘Water Experience Tour’. De bevlogen presentatie was in handen van weervrouw Helga van Leur.

“Fikse hoosbuien, hitte in de stad en extreme droogte in de natuur. Ons klimaat is in rap tempo aan het veranderen. De organisatoren van de Hoos & Hitte Contest maken zich er zorgen om.”

De Hoos & Hitte Contest, - een klimaatwedstrijd georganiseerd door Vitaal Leisure Landschap en de waterschappen Brabantse Delta en De Dommel - vestigt de aandacht op klimaatverandering en de kansen die dit met zich meebrengt voor o.a. ondernemers. Met hét idee om wateroverlast, hittestress of watertekort om te buigen in een concrete kans voor de leisure, maakten de vijf finalisten kans op € 5000,-, € 2500,- of € 1000,- om hun idee verder uit te werken. Na de vijf inspirerende pitches, terwijl op het achtergrond alle weerregisters open werden getrokken, was dit het oordeel van de jury:

HOOFDPRIJS (€ 5000,-,):  

Stichting Op Groene Voet Tilburg: ‘De Wonderlijke Watertuin’

PUBLIEKSPRIJS: (€ 2500,-):  

Green-Spots Overloon – ‘Water Experience Tour’

OVERIGE PRIJZEN (€ 1000,- p.s.):      

Groene Muze Tilburg – ‘Druppels & Korrels’
GuestHouseHotel Kaatsheuvel – ‘Groene hoteldaktuin’
Geofoxx Tilburg – ‘Beleef bloemrijk Loven’

 

Groen en blauw

Het idee van hoofdprijswinnaar Stichting Op Groene Voet Tilburg is het ‘waterrijker’ maken van de Tilburgse tuinen. Eerste stap is het inrichten van een en openbare ‘water-wondertuin’ ter inspiratie en motivatie voor burgers om zelf hun tuin klimaatadaptief te maken. Janneke de Vries van Stichting Op Groene Voet: ‘Onze ambities liggen hoog, maar met dit bedrag zijn we weer een stapje dichterbij onze droom gekomen. Minder tegels, meer groen en meer water in de (stads)tuinen!”

Juryoordeel

Mario Jacobs, wethouder gemeente Tilburg en voorzitter van de jury: het sterke aan deze case vonden wij dat Stichting Op Groene Voet werkt met praktijkvoorbeelden. Zo zien mensen hoe hun tuin kan worden en raken geïnspireerd om ook hun eigen stek aan te pakken. Bovendien is het een haalbaar idee. Hoe meer van dit soort tuinen, hoe meer impact het heeft op de leefbaarheid in de stad.”

Publieksprijs

Via een speciale website (techniek in samenwerking met studenten van Helicon) mocht het publiek haar stem laten gelden. Met hun pitch werd Green-Spots Overloon en de ‘Water Experience Tour’ winnaar van de publiekprijs. Het idee? Plekken in de versteende buitenruimte omtoveren tot groene, duurzame Green-spots: ontmoetingsplaatsen voor omwonenden en recreanten op het gebied van klimaatadaptatie, natuur en educatie.

Helga van Leur

De presentatie van de avond was in handen van Helga van Leur, die in de pauze het publiek trakteerde op een inspirerend verhaal over klimaatverandering en de kansen die dit met zich meebrengt. De presentatie kreeg een bijzondere draai toen ze midden in haar verhaal het publiek spontaan mee naar buiten nam, om te genieten van de bijzondere luchten boven het drijvende platform van Experience Island. Het werd een privéles meteorologie, van een van de meest aansprekende weervrouwen van het afgelopen decennium. Dit, en het enthousiasme van de deelnemers om sámen te gaan voor klimaatbestendige regio, maakte het een avond om niet snel te vergeten.

Leden van de jury

•    Mario Jacobs – Wethouder Tilburg
•    Louis van der Kallen – Waterschap Brabantse Delta
•    Jac Hendriks – Waterschap de Dommel
•    Wyke Smit – Efteling
•    Olga Raaymakers – Buurtnatuurfonds
•    Wim Ruis – IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid)