De 12 genomineerden voor de waterinnovatieprijs 2017 zijn bekend

8 november 2017 Dit is een bericht van de Unie van Waterschappen - Maar liefst 115 inzendingen op het gebied van ‘Waterveiligheid’, ‘Schoon water’, ‘Voldoende water’ en ‘Energie en waterschappen’, zijn door een deskundige jury teruggebracht naar 12 inzendingen die genomineerd zijn voor de Waterinnovatieprijs 2017.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, had de lastige taak om uit tientallen zeer verschillende waterinnovaties per categorie de drie beste inzendingen te selecteren. Wat de jury vooral opviel is het duurzame karakter van de innovaties: alle genomineerden dragen op een verschillende manier bij aan een duurzamer Nederland. Bijvoorbeeld door duurzamer met het beschikbare zoetwater om te gaan, door energie te besparen of door grondstoffen te recyclen. De Unie van Waterschappen en de NWB Bank willen alle inzenders bedanken voor het indienen van hun duurzame en creatieve innovaties.

Genomineerden

De genomineerden voor de Waterinnovatieprijs 2017 zijn:

In de categorie ‘Waterveiligheid’:

·         Innovatieve doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen (Fugro Nederland B.V.)

·         Virtual reality-dijken (Witteveen+Bos)

·         Verbetering IJsseldijk Gouda (Hoogheemraadschap van Rijnland)

 

In de categorie ‘Schoon water’:

·         Visspotter.nl (Arcadis)

·         GE(O)ZOND Water (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN)

·       The Great Bubble Barrier (The Great Bubble Barrier)

 

In de categorie ‘Voldoende water’:

·         Multiflexmeter (Multiflexmeter, alliantie meerdere waterschappen)

·         De zoete stuw (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

·         Hemel(s)water (Water Innovation Consulting)

 

En in de vierde categorie van dit jaar ‘Energie en waterschappen’:

·         EQA-Box Plug & Play waterkracht (EQA-Projects B.V. en waterschap Rivierenland)

·         Innovatiefabriek Nieuwveer (Waterschap Brabantse Delta)

·         Superkritisch vergassen: de supervariant (Hollands Noorderkwartier en SCW Systems)

 

De juryleden die samen met Lidewijde Ongering tot deze selectie gekomen zijn, zijn Michèle Blom (directeur-generaal van Rijkswaterstaat), Bas Jonkman (hoogleraar Integrale Waterbouwkunde aan de TU Delft), Ed Nijpel (voorzitter van de borgingscommissie SER Energieakkoord), Hendrik Postma (voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers en directeur van Boskalis Nederland), Lidwin van Velden (waarnemend directievoorzitter van de NWB bank) en Doekle Terpstra (voorzitter van Uneto-VNI).

Publieksprijs

In iedere categorie wordt op 27 november een winnaar gekozen tijdens de feestelijke uitreiking op de Markt- en Innovatiedag Waterschappen in de Rijtuigenloods te Amersfoort. Daarnaast maken alle genomineerden kans op de Publiekprijs. Van 7 t/m 22 november is het mogelijk om te stemmen op je favoriete genomineerden via www.waterinnovatieprijs.nl.

Prijzen

Alle winnaars ontvangen een glazen kunstwerk van Gert Bullée en in overleg met de winnaars wordt er gekeken of ze deel willen nemen aan een intensief versnellingstraject met een looptijd van 9 maanden. Hierbij helpt een innovatiemakelaar bij de realisatie of marktintroductie van de innovatie. Dit traject wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, STOWA, de Topsector Water en het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water.