"Ik ben een wateroptimist"

15 januari 2018 Tijdens de hoogwater periode op de grote rivieren in de tweede week van 2018 werd ik gebeld door het NPORadio1 programma EenVandaag, met de vraag of ik een positieve boodschap had over het water in onze Delta. Dit verzoek was voorafgegaan door een week van prachtige beelden en verhalen in de media over het hoogwater in ons rivierengebied.
Interview voor EenVandaag met Art Rooijakkers

En over de positieve effecten van het programma “Ruimte voor de rivier” als uitwerking van het landelijke Deltaprogramma voor de waterveiligheid. Ook in de sociale media deelden veel mensen hun eigen foto’s en video’s. En in de krant stonden tips over welke locaties makkelijk bereikbaar waren om van het uitzicht over het water te genieten. Dus toen EenVandaag vroeg of ik op 12 januari de “Optimist van de dag” wilde zijn, was dat een aanbod dat ik graag aannam. 

Ook bij ons waterschap - De Dommel - zijn veel mensen in touw geweest. De waterbergingen liepen vol, er vond inspectie van de kades bij Vught, Sint-Michielsgestel en ‘s-Hertogenbosch plaats, en onze hydrologen berekenden van dag tot dag wat de verwachte waterstanden zouden worden. Gelukkig is het goed gegaan, en we hebben veel afstromend water kunnen vasthouden om zo de Maas niet extra met vloedwater te belasten. Al met al was het voor iedereen een goede oefening voor toekomstige hoogwaters. 

Bekijk het hele interview dat Art Rooijakkers van EenVandaag met mij had.

Peter Glas