Waterschap onderzoekt stinkende Achtse Barrier Eindhoven

17 maart 2018 Het water van de vijvers in de Achtse Barrier in Eindhoven stinkt. Ook is er al een aantal dagen dode vis aangetroffen. Waterschap De Dommel werkt hard aan het achterhalen van de oorzaak. Monsters van het water zijn voor onderzoek naar het lab gestuurd.

Eerste resultaten laten zien dat er heel weinig zuurstof in het water zit, vandaar de stank en de vissterfte. Dit kan duiden op verrotting van organisch materiaal op de bodem van de vijvers. De uitslag van verdere analyses volgt komende week. We nemen sinds vrijdag maatregelen om vers water aan te voeren naar de vijvers en de doorstroming te vergroten.

Uit metingen van vandaag (zaterdag 17 maart) blijkt dat het zuurstofgehalte weer wat is toegenomen en de stank minder is geworden. Het waterpeil is door de maatregelen een stuk gedaald.

Onze medewerkers zijn dagelijks ter plaatse om de vis op te ruimen. Ook blijven we de waterkwaliteit monitoren en metingen uitvoeren. Het advies is om contact met het water voorlopig te vermijden en geen honden in de vijvers te laten zwemmen.