Mijd contact met water in beken, sloten en plassen

15 augustus 2018 Met de regenbuien in deafgelopen weken lijkt de droogte op het oog voorbij, maar dat is zeker niet het geval. De droogteproblemen houden aan. Er valt nog te weinig regen om het waterpeil in de meeste beken, sloten en plassen te laten stijgen. Ook de waterkwaliteit is minder dan normaal. We adviseren dan ook voorlopig contact met oppervlaktewater te vermijden.
Beter even geen direct contact met water in sloot of beek
Laat hond voorlopig niet zwemmen in of drinken uit oppervlaktewater

Voor mens en dier

Pootje baden of zwemmen in een beek, sloot, kanaal of plas? De hond daar laten zwemmen of er vee laten drinken? Doe dat voorlopig niet, is ons advies. Contact met dit water kan gezondheidsrisico’s opleveren.

Zwem alleen in veilig zwemwater

Elke zomer adviseren waterschappen alleen te zwemmen en te spelen in erkend en goedgekeurd zwemwater. Dat zwemwater wordt regelmatig gecontroleerd. Ook in deze lange, warme zomer benadrukken we dat andere wateren geen zwemwater zijn. De locaties waar je veilig kunt zwemmen, staan op www.zwemwater.nl.

Waterkwaliteit minder dan normaal

De langdurige droogte en warmte én lokale (onweers)buien hebben ook negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het water. Het oppervlaktewater is minder schoon dan normaal. We adviseren dan ook voorlopig contact te vermijden met water in beken, sloten, plassen en vijvers. 

Op veel plekken is de waterkwaliteit op dit moment onbetrouwbaar door blauwalg, botulisme, dode vissen en vervuild regenwater. En bij hevige regen kan rioolwater via een 'overstort' direct in oppervlaktewater terechtkomen. In dat rioolwater kunnen bacteriën voorkomen.

Vraag & antwoord blauwalg en botulisme

De belangrijkste vragen en antwoorden over de kwaliteit van het water in ons gebied. In welk water kan je zwemmen? Hoe zie je of water blauwalg bevat? Waar kan je terecht om een melding te doen bij vermoedens van slechte waterkwaliteit? Vragen en antwoorden over waterkwaliteit, blauwalg en botulisme vind je hier. Mocht je vraag hier niet bijstaan neem dan contact op met ons via het contactformulier of telefonisch 0411-618 618. Voor vragen over drinkwater kan je terecht bij Brabant Water.

Meer weten?

Dode vissen melden

Veilig zwemmen

Veilig kanoën en varen

Honden en water