Resultaten project Design Thinking & Extreem weer

23 mei 2019 Een collectief van twaalf overheden uit Brabant en Limburg presenteerde deze week de resultaten van het onderzoek ‘Design Thinking & Extreem weer’ in een boek. De belangrijkste les voor overheden: zet drijfveren van mensen centraal bij het zoeken naar oplossingen voor ingrijpende maatschappelijke vraagstukken.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de methode Design Thinking helpt overheden hierbij. Design Thinking is een mensgerichte en onderzoekende aanpak die uitnodigt tot actie van de inwoners. Ideaal voor vraagstukken in de wijk waarbij veel partijen betrokken zijn en niemand alleen de oplossing heeft. Het is een gestructureerd proces dat leidt tot een nieuwe kijk op het probleem, gezien vanuit de mensen die er mee te maken hebben. Oplossingen zijn niet gebaseerd op kennis en plannen, maar op ervaringen uit het dagelijkse leven.

 

Oplossingen zoeken voor lokale vraagstukken rondom extreem weer

Het onderzoek ‘Design Thinking & Extreem weer’ is een initiatief van 12 gemeenten, provincies en waterschappen uit Brabant en Limburg. Ondersteund door designers werden nieuwe mogelijkheden onderzocht om mensen te betrekken bij ruimtelijke adaptatie: het aanpassen van de leefomgeving op de steeds extremere weersomstandigheden. In vijf lokale vraagstukken rondom extreem weer werd een eigen manier van kijken – een frame – toegepast en unieke oplossingen – prototypen – ontwikkeld en uitgeprobeerd. Het boek ‘Design Thinking & Extreem weer’ beschrijft de uitkomsten nauwkeurig, helder en beeldend. Met als doel dat meer overheden de methode kunnen gaan toepassen.

Met stoepkrijt wateroverlast aanpakken in Eindhoven

Een van de vraagstukken voor de gemeente Eindhoven en het Waterschap De Dommel was: Hoe krijg je in een betegelde wijk mensen zover om meer groene plekken te maken? Minder tegels betekent dat het water beter wegzakt, met minder wateroverlast tot gevolg. Met de invalshoek ‘omdat het leuk is’ is een waterpas-instrument ontworpen waarmee kinderen met stoepkrijt de stromingsrichting van regenwater op tegels kunnen tekenen. Zo ontdekken de kinderen waar de laagste plek is en daarmee ook de beste plek om de tegels eruit te halen én te beplanten. De werkwijze is heel educatief. Men weet vaak wel waar de plassen staan, maar niet waar het water vandaan komt. Met deze eenvoudige maatregel wordt de wijk niet alleen klimaatbestendiger en groener, maar ook mooier en spannender!

Bekijk de website voor meer informatie voor vragen kunt contact opnemen met Karla Niggebrugge KNiggebrugge@brabant.nl of Dick Boland DBoland@dommel.nl.

Het project is uitgevoerd door: provincie Limburg, provincie Noord-Brabant, waterschap Aa en Maas, waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel, waterschap Limburg, Unie van Waterschappen, gemeente Peel en Maas, gemeente Halderberge, gemeente Eindhoven, gemeente Boxmeer, gemeente Breda.