Door de aanhoudende warmte en droogte is de waterkwaliteit in ons gebied over het algemeen slecht. Daardoor kan het water botulisme, blauwalg of andere bacteriën bevatten. We adviseren om alleen contact te hebben met water dat is aangewezen als officieel zwemwater. Want daar controleren we regelmatig de kwaliteit van het water. Van contact met water met botulisme of blauwalg kunt u of uw huisdier ziek worden.

Zwemwater.nl of download de app

Het warme weer is voor veel mensen en dieren aanleiding om verkoeling te zoeken in het water.  Let op dat u alleen in water zwemt dat aangewezen is als officieel zwemwater. Want daar controleren we regelmatig de kwaliteit van het water. Kijk op www.zwemwater.nl(externe link) of download de gratis app om te kijken waar u veilig kunt zwemmen.

Lees meer over zwemmen in het gebied van Waterschap De Dommel

Botulisme of blauwalg

⚠️Water dat niet gecontroleerd wordt kan blauwalg, botulisme of andere bacteriën bevatten.

Blauwalgen komen overal ter wereld voor in zoet water. Sommige blauwalgen zijn giftig. Botulisme is een vergiftiging veroorzaakt door een bacterie. Door botulisme sterven dieren, zoals eenden en vissen. Het is meestal niet gevaarlijk voor de mens. Honden en andere dieren kunnen er wel ziek van worden. Botulisme komt voor in beken, sloten of vijvers. Vaak is dit in het voorjaar en de zomer. Ook in helder water kunnen bacteriën zitten waar u of uw huisdier ziek van kunt worden.

Lees meer over botulisme en blauwalg