Tot begin 2023 werkte Waterschap De Dommel aan het rioolgemaal Aalst in Eindhoven. Samen werken we aan schoon water voor Eindhoven en omgeving.

Een van de grootste rioolgemalen

Wist je dat rioolgemaal Aalst in Eindhoven een van de grootste rioolgemalen van Nederland is? Zeker 75% van het vieze rioolwater wat naar de rioolwaterzuivering van Eindhoven gaat komt eerst langs rioolgemaal Aalst.

Rioolgemaal Aalst is onderdeel van het afvalwater-traject Riool Zuid. Hier wordt ook aan gewerkt, zie de projectpagina Riool Zuid.

Aanpak

De pompen, het leidingwerk, de besturing van het gemaal zijn vervangen en volgens verbeterd ontwerp ingericht. De voorbereidingen startten eind maart 2022 en begin 2023 was de eindoplevering. Als eerste stap werden in mei 2022 tijdelijke pompen neergezet. Deze tijdelijke pompen namen het werk van het gemaal tijdens de verbouwing over. Daarna startte het werk aan het rioolgemaal zelf. Tijdens de hele verbouwing letten we erop dat er geen schade of overlast is voor de omgeving en de natuur.

Resultaat

Door de verbouwing van het rioolgemaal Aalst is het gemaal weer in topvorm en zorgen we ervoor dat het afvalwater van Eindhoven en omgeving weer heel wat jaren goed en veilig via het riool naar de rioolwaterzuivering in Eindhoven gaat. Met het nieuwe ontwerp zullen we minder last hebben van storingen in de pompen. Bijvoorbeeld van doorgespoelde doekjes. Zo werken we samen aan schoon water voor Eindhoven en omgeving.  

Samenwerking

De aannemers van dit project zijn: 

Website: www.boeg.net

Website: vanboekel.com

Website: www.modderkolk.nl

Meer informatie

Mocht u meer willen weten over het project, dan kunt u contact opnemen met projectleider Joost Bekkers via jbekkers@dommel.nl of 0411 – 618 618.

Hoe werkt het zuiveren van rioolwater eigenlijk?

Een rioolgemaal pompt ons vieze water via het riool naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Kijk hieronder de film van ‘van plas tot plas’ om te zien hoe ons vieze water op een rwzi schoongemaakt wordt.