De rioolwaterzuivering Biest-Houtakker maakt het rioolwater schoon van Baarschot, Biest-Houtakker, Diessen, Esbeek, Goirle, Haghorst, Hilvarenbeek, Middelbeers, Oostelbeers en Westelbeers. Het rioolwater komt vanuit deze plaatsen door persleidingen naar de rioolwaterzuivering toe. De rioolwaterzuivering heeft een zuiveringscapaciteit van 66.600 eenheden en loost het schone water op de beek de Reusel.

Luchtfoto rioolwaterzuivering Biest-Houtakker
Luchtfoto rioolwaterzuivering Biest-Houtakker

Regionale rioolwaterzuivering

Deze rioolwaterzuivering ontvangt het rioolwater van veel kleine plaatsen. Het aanbod bedraagt op dit moment ongeveer 66.600 eenheden. Elke dag maakt de installatie gemiddeld 12 miljoen liter rioolwater schoon. Dat is zo'n half miljoen liter (= 500 m3) per uur. Het schoongemaakte water stroomt in de Reusel. Deze beek heeft een ecologische functie. Daarom is een goede kwaliteit van het water erg belangrijk.

Klaar voor de toekomst

De rioolwaterzuivering heeft een zandfilter en een biozone. Het zandfilter maakt het rioolwater extra schoon. De biozone maakt het schoongemaakte water weer natuurlijker, voordat het in de Reusel stroomt. Door deze technieken voldoet deze installatie aan de strenge eisen uit de Europese Kader Richtlijn Water.

Geschiedenis

In deze regio begon het schoonmaken van het rioolwater in de jaren '60 van de vorige eeuw. In Hilvarenbeek stond een kleine proefinstallatie. De rioolwaterzuivering had toen alleen een mechanische zuivering. Deze verwijderde grove delen en had een bezinkstap. In 1976 kwam er op de huidige plek in Biest-Houtakker een regionale rioolwaterzuivering van het type 'oxidatiesloot'. Dit was een flinke verbetering voor de oppervlaktewaterkwaliteit in de regio. De laatste verbouwing was in 2012.

Contact en adresgegevens rioolwaterzuivering Biest-Houtakker

Adresgegevens van de rioolwaterzuiveringen

Hoe werkt de rioolwaterzuivering?

Lees meer over het schoonmaken van rioolwater.

Heeft u gevonden wat u zocht?