De rioolwaterzuivering in Eindhoven is de grootste van de acht rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel. Het schoongemaakte rioolwater gaat naar de Dommel, die dwars door Eindhoven stroomt.

Luchtfoto rioolwaterzuivering Eindhoven
Luchtfoto rioolwaterzuivering Eindhoven

Een regionale zuivering

De rioolwaterzuivering maakt het rioolwater schoon van Eindhoven, Aalst, Bergeijk, Borkel en Schaft, Breugel, Duizel, Eersel, Geldrop, Gerwen, Heeze, Knegsel, Leende, Luijkgestel, Mierlo, Nederwetten, Nuenen, Oerle, Riethoven, Son, Steensel, Valkenswaard, Waalre, Weebosch en Westerhoven. De gemeente verzamelt het rioolwater met een eigen riolering. Daarna neemt het waterschap het water over. Via een ingewikkeld buizensysteem komt het rioolwater van al deze plaatsen naar de rioolwaterzuivering toe.

Grote hoeveelheden

Per dag maakt de installatie gemiddeld 150.000 kubieke meter rioolwater schoon. Dat is zo’n 6.000 m3 per uur. Bij extreem veel regen kan dit stijgen tot 600.000 kuub. Het gemeentelijk riool kan water opvangen. Maar bij extreem weer heeft deze rioolwaterzuivering een extra plek achter de hand, de regenbezinktank. Het biologische zuiveringsproces heeft drie straten die gelijklopen. Bacteriën breken het vuil in het water af.

Geschiedenis

In de jaren ‘50 van de vorige eeuw kwamen de eerste plannen voor het schoonmaken van rioolwater in Eindhoven. In 1960 is op de huidige plek deze rioolwaterzuivering gebouwd. Daarvoor was het een vuilstortplaats.

Aanpassingen

De komende jaren passen we verschillende onderdelen van de rioolwaterzuivering aan. Zo werken we aan een goede basis voor de toekomst. Lees meer over de aanpassingen op rioolwaterzuivering Eindhoven.

Excursies

Wij verzorgen excursies op de rioolwaterzuivering in Eindhoven. Lees meer over deze excursies en vraag een excursie aan.

Contact en adresgegevens rioolwaterzuivering Eindhoven

Adresgegevens van de rioolwaterzuiveringen

Hoe werkt de rioolwaterzuivering?

Lees meer over het schoonmaken van rioolwater.