Kunstenaarscollectief Satellietgroep heeft namens Waterschap De Dommel en Kunstloc Brabant het Verwonderpad ontwikkeld. Het Verwonderpad loopt door het Dommeldal in Sint-Oedenrode. Vanaf de Odaberg bij het Hoogakkerpad volg je de wonderlijke regenrivier tot aan de zandwinput bij Camping de Kienehoef. Laat je verwonderen door de verschillende soorten water en grondstoffen die je onderweg tegenkomt. Met hulp van de Dommeltrommel. Het Verwonderpad is onderdeel van de Landschapstriënnale 2021.

De Dommeltrommel

Met de Dommeltrommel ga je op pad door het Dommeldal. Ontdek wat de Dommel te vertellen heeft en laat je verwonderen. De Dommeltrommel heeft een aantal vaste aanknopingspunten, maar geeft wandelaars en fietsers ook de mogelijkheid om de trommel aan te vullen met eigen ervaringen en verhalen. Dus: ervaar, reageer en vul aan in de veldwerkgids. Verzamel jouw vondsten in de lege potjes en zakjes. Na terugkomst geef je de Dommeltrommel door aan een volgende wandelaar of fietser. 

Let op: er zijn maar 9 Dommeltrommels. Deze geven we aan willekeurige inwoners van Sint-Oedenrode. Houd je oren en ogen open en probeer een Dommeltrommel te bemachtigen! 

Opbrengsten Landschapstriënnale 2021

Het Verwonderpad is één van de resultaten van het landschapslaboratorium Brabantse beken in het kader van de Landschapstriënnale 2021. De Landschapstriënnale is een driejaarlijks, rondreizend festival waar het landschap wordt besproken en gevierd. Op 28 april stond het Brabants bekenlandschap centraal. Het landschapslab Brabantse beken is opgezet samen met Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta en gemeente Meierijstad.

Een ander resultaat van het landschapslab Brabantse beken is het Waadpad van de gemeente Meierijstad. Het Waadpad is een uniek pad in het water dwars door streekpark Kienehoef. Bezoekers volgen een ontdek- en verwonderroute. Die begint bij De Helden van Kien en stopt bij kinderboerderij Kienehoeve. Je struint langs een zuiveringsmoeras, door een vijver en door een watermoestuin. Onderweg komen wandelaars educatieve stations tegen en in de kinderboerderij is een onderzoekslab om zelf proefjes te doen.