vrijdag 22 juli 2022

Wat een week weer: Dinsdag verzengend heet met bijna 40 graden en nu is het ‘maar’ de helft zo warm. De buitjes van de afgelopen dagen brachten wat verkoeling. Maar meer dan 5 tot 12 mm in 3 dagen was het niet in ons gebied. Veel en veel te weinig. En dat is niet voor het eerst.

Het Dommelgebied lijdt onder de droogte en hoge temperaturen. En we maken ons op voor een toekomst waarin we zulke extremen vaker gaan meemaken. Dat kan voor niemand meer een verrassing zijn.

Als waterschap kunnen we nu – tijdens deze droge en hete periode – geen wonderen verrichten. We houden het water dat er nog is, zo lang mogelijk vast in de beken door stuwen hoog te houden. En we beperken het watergebruik met verboden en regels. Zo is het in bijna ons gehele gebied verboden om water uit beken en sloten op te pompen. En dat verbod geldt echt voor iedereen. Ook voor beregenen met grondwater zijn strenge regels en daar controleren we op in het veld. Verder houden we de waterkwaliteit dagelijks in de gaten. Het zuurstofgehalte in het water zakt namelijk door de hitte en droogte. Dat is onder andere voor vissen een probleem.

We vragen iedereen zuinig te blijven met water. Bespaar en bewaar regenwater, grondwater en oppervlaktewater. En ook kraanwater, dat onze watercollega Brabant Water voor u maakt uit grondwater. Denk eens na over wat u zelf kunt doen. Als u nog niet zuinig bent, wordt het dan.  

Voor de toekomst is er veel meer nodig: een watertransitie. En daar zijn we óók dagelijks mee bezig, samen met gebiedspartners. Ons beleid en ons gebied zullen we erop moeten aanpassen, zoals we onder andere in het grondwaterconvenant hebben afgesproken. Grote veranderingen kosten nu eenmaal ook tijd. Maar ze gaan komen, daar mag u op vertrouwen.

Waterbespaartips Brabant Water

Waterbaas tips van de Dommel

#watertransitie

#elkedruppeltelt