Gaat u aan het werk in, met of rondom het water? Voor verschillende activiteiten heeft u een vergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer u water weg wilt laten stromen in beek of sloot, of grondwater wilt gebruiken.

Checken of een vergunning of melding nodig is

Met de Vergunningchecker(externe link) kunt u controleren of u een vergunning moet aanvragen bij Waterschap De Dommel. Hier ziet u ook of u een melding moet doen of dat er een vrijstelling geldt zonder vergunning of meldplicht. Een tip vooraf. Sla de uitkomst op als PDF en voeg deze toe aan de aanvraag.

Gaat u over een grote afstand kabels of leidingen aanleggen? Of heeft u een ingewikkelde aanvraag? Neem dan eerst contact op met onze afdeling vergunningen via (0411) 618 618. Wij denken graag met u mee over wat in uw situatie de beste oplossing is.

Een vergunning aanvragen of melding indienen

Een officiële melding indienen of een watervergunning aanvragen doet u via het Omgevingsloket. U betaalt hiervoor geen kosten.

Vraag een vergunning aan of doe een melding(externe link)

Goed om te weten

Toestemming van grondeigenaar

Als de activiteit (voor een deel) gebeurt op grond van iemand anders, moet de grondeigenaar hiervoor toestemming geven. Dan moet u dit met de vergunningaanvraag meesturen:

  • Perceelnummer(s)
  • Naam en adres van de grondeigenaar
  • Handtekening van de grondeigenaar

Andere toestemming en meldingen

Soms moet u voor de activiteiten die u wilt doen, ook een melding doen of een vergunning aanvragen bij een andere organisatie. Denk hierbij aan activiteiten die te maken hebben met bodem, milieu, natuur en water lozen.

Gebruik hiervoor onderstaande websites of neem contact op met de organisatie die verantwoordelijk is. Handige websites voor meer informatie zijn:

Periode van behandeling

Het besluit kan binnen 8 weken of 6 maanden vallen. Hoe lang het duurt hangt af van hoe uitgebreid of lastig uw aanvraag is. Lees hier meer over hoe een aanvraag verloopt.

Meer informatie over de watervergunning

Neem contact op met team Vergunningen via 0411 618 618.