Een keer in de vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen. Maar hoe weten uw leerlingen wat er te kiezen valt, hoe het waterschapsbestuur werkt en wat waterschappen doen? De Unie van Waterschappen heeft samen met ProDemos de gratis interactieve Democratiegame ontwikkeld voor leerlingen van het Voortgezet Onderwijs en studenten in het mbo. Het lesprogramma biedt leerstof voor 2 lesuren van 45 minuten.

Leer over onze democratie met de gratis democratiegame

Bekijk hier de promotievideo van de democratiegame.(externe link)

Aanmelden en informatie

Docenten kunnen de Democratiegame en het lespakket met de docentenhandleiding gratis aanvragen.

Vraag de Democratiegame gratis aan via de website van de Unie van Waterschappen(externe link)

Docent begeleidt

Docenten begeleiden de game eenvoudig zelf met behulp van de korte docentenhandleiding. Bij Waterschap De Dommel wordt niet gewerkt met gastdocenten.  

Hoe werkt de Democratiegame?

In de Democratiegame zijn uw leerlingen het bestuur van een waterschap. Zij vormen daarvoor drie teams. Zij leren dat er veel verschillende belangen zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, waterveiligheid, natuur, recreatie, biodiversiteit, gezondheid en landbouw. Studenten leren dat het waterschapsbestuur keuzes maakt over het beheer van ons water en het geld dat daarvoor uitgegeven wordt. Ook leren onderhandelen ze met andere waterschappen om problemen op te kunnen lossen. Per team is een smartphone of tablet nodig in de les.

De lessen

De lessen starten met een inleiding over de waterschappen. De jongeren houden vervolgens waterschapsverkiezingen in hun klas en gaan hun waterschap besturen. Zij leren dat er veel verschillende belangen zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, waterveiligheid, natuur, recreatie, biodiversiteit, gezondheid en landbouw. Ze leren dat het waterschapsbestuur keuzes maakt over het beheer van ons water en het geld dat daarvoor uitgegeven wordt. Ook leren onderhandelen ze met andere waterschappen om problemen op te kunnen lossen.

Wat doen waterschappen?

Waterschappen zorgen voor schoon, voldoende en veilig water in Nederland. Dat doen ze door het versterken van de dijken en door ruimte te maken voor rivieren. Waterschappen slaan water op in tijden van droogte en voeren water af als het veel regent. De waterschappen zorgen voor schoon water in sloten, rivieren, meren en beken. Onder andere door vervuilende stoffen uit het rioolwater te halen.

Lees meer over wat Waterschap De Dommel doet

Verkiezingen waterschappen in 2023

Elke vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen. Deze zijn tegelijk met de verkiezingen van de Provinciale Staten. Iedereen van 18 jaar of ouder mag op 15 maart 2023 stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur.

Lees meer over de waterschapsverkiezingen