Het Arbo-onderzoek bij de Zandleij, een beek tussen Tilburg en Cromvoirt die uitkomt op het Drongelens Kanaal, is klaar. Begin dit jaar voelden een medewerker van Waterschap De Dommel en een medewerker van de aannemer zich niet lekker na een week lang werken op en langs het water van de Zandleij. Dat was voor het waterschap reden om een uitgebreid Arbo-onderzoek te laten doen. In de lucht en in het water zijn geen stoffen gevonden die de gezondheidsklachten hebben veroorzaakt. Dat geldt ook voor het bacterieel en virusonderzoek.

Onder de Arbo-norm

Uit het onderzoek blijkt dat alle meetbare stoffen in de lucht ver onder de hoeveelheid zitten waarin je acht uur per dag mag werken. “De waardes kwamen allemaal uit op minder dan 1 procent van wat mag”, zegt Mado Ruijs, bestuurder bij Waterschap De Dommel. “Ook hebben we laten onderzoeken of de dieseldamp van de maaiboot oorzaak was voor de klachten van de medewerkers. De dieseldamp zat met twintig procent ook ver onder de norm die per dag is toegestaan. Al is dit voor ons wel reden om versneld over te stappen op elektrische maaiboten.”

Schoongemaakt rioolwater

Het water in de Zandleij bestaat vooral uit schoongemaakt afvalwater dat komt van de rioolwaterzuivering in Tilburg. Dit water voldoet aan de normen, maar is niet schoon. Het water heeft een geur die hoort bij schoongemaakt afvalwater. Mogelijk heeft deze geur een rol gespeeld bij de klachten van de medewerkers. Geurbeleving is heel persoonlijk. Waar de een misselijk wordt, heeft de ander er helemaal geen last van. In de lucht en in het water bij de Zandleij zijn in ieder geval geen stoffen aangetroffen waarvan je ziek kunt worden als je langs het water loopt of bij het water werkt.

Extra zuiveringstechnieken

Met deze resultaten van het Arbo-onderzoek concludeert het waterschap dat er weer veilig kan worden gewerkt. Waterschap De Dommel gaat de komende jaren de rioolwaterzuivering in Tilburg grondig renoveren en extra zuiveringstechnieken bouwen. Dat moet zorgen voor een verbetering van de waterkwaliteit in de Zandleij. 

Meer informatie over de Zandleij

Uitgebreide informatie over de waterkwaliteit van de Zandleij staat op Waterkwaliteit Zandleij.