Op 31 maart 2016 is dit project afgerond met een bijeenkomst. Ruim 1 kilometer van de Kleine Beerze in Middelbeers werd vanaf najaar 2015 onder handen genomen. De voorheen rechte beek is nu een meer natuurlijke, slingerende beek. Dit deelproject maakt deel uit van 'de Levende Beerze'.

Kleine Beerze
NA: Kleine Beerze tijdens de werkzaamheden winter 2016

Resultaat

Ruim 1 kilometer 'beekdal herstel' tussen Middelbeers en Landgoed Baest is klaar. De voorheen rechte beek slingert  weer door het landschap. Daardoor neemt de snelheid van het water toe, wat goed is voor planten en dieren in en langs het water. Langs de randen wordt het een stuk groener met bomen en struikgewas. Twee nieuwe poelen vergroten het leefgebied van dieren in het water. Deze natuurlijke strook langs de Kleine Beerze vormt een ecologische weg(EVZ) voor kleine zoogdieren.

De meest zichtbare veranderingen vonden plaats links van de Baesterdijk en in de bocht van de Neereindseweg. Dit stuk van de beek is de ontbrekende schakel tussen Landgoed Baest en het centrum van Middelbeers (gemeente Oirschot).

De komende jaren wordt de Kleine Beerze van Vessem tot Landgoed Baest over ruim 8 km lengte aangepakt in de gebiedsontwikkeling Levende Beerze.(externe link)

Samenwerking

Dit plan is in samenwerking tussen de gemeente Oirschot, Brabants Landschap, Provincie Noord-Brabant, grondeigenaren en Waterschap De Dommel uitgevoerd. Het project kwam tot stand dankzij financiële samenwerking met de provincie Noord-Brabant en het Brabants Landschap.

Meer informatie

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Roel Dobbelsteen, via rdobbelsteen@dommel.nl of 0411-618335.