Waterschap De Dommel heeft baggerwerkzaamheden uitgevoerd in slibvanger de Klotputten. De slibvanger beschermt Eindhoven tegen verontreinigd slib uit de Dommel. Om ervoor te zorgen dat de slibvanger blijft functioneren, moet het slib op de bodem eens in de 10 - 15 jaar worden verwijderd.
Tot eind 2020 werkte Waterschap De Dommel aan de ophoging van de twaalf nabezinktanks van de rioolwaterzuivering (rwzi) Eindhoven. Ook werden de retourslibgemalen aangepakt.
De Kampina is een bijzonder natuurgebied dat al bijna 100 jaar wordt beheerd door Natuurmonumenten. De waterhuishouding in dit gebied staat echter al jaren onder druk waardoor de verdroging van de natuur een steeds groter probleem wordt.
Waterschap De Dommel heeft het beekdal van de Oude Strijper Aa opnieuw ingericht. Dit hebben we gedaan om de natuur in en rond het water te verbeteren. Het beekdal ligt ten oosten van het Leenderbos, tussen de Riesten en de Gastelsche Heide.
Waterschap de Dommel heeft het beekdal van de Reusel tussen Baarschot en Diessen opnieuw ingericht. Een natuurlijk kronkelende Reusel met meer ruimte daar waar dat mogelijk is. Hierdoor wordt de ecologie in en rond de beek verbeterd. Ook is de beek zo klimaatrobuust mogelijk ingericht. Dit betekent dat het beekdal beter voorbereid is op langdurige perioden met extreme regen of in tijden van droogte.
Op 31 maart 2016 is dit project afgerond met een bijeenkomst. Ruim 1 kilometer van de Kleine Beerze in Middelbeers werd vanaf najaar 2015 onder handen genomen. De voorheen rechte beek is nu een meer natuurlijke, slingerende beek. Dit deelproject maakt deel uit van 'de Levende Beerze'.
Waterschap De Dommel werkt aan het project Natte Natuurparel De Utrecht, afgekort ook wel NNP de Utrecht genoemd. Hierbij streeft het waterschap naar een meer natuurlijke, robuuste en klimaatbestendige inrichting van het gebied.