Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Meer weten?

Droogte

Dankzij de vele regen in januari en maart én alle genomen maatregelen, staan de grondwaterstanden begin april 2023 op normaal niveau. Hoewel we dit voorjaar natter en beter ingaan dan de afgelopen jaren, blijft het belangrijk om zuinig te zijn op het (grond)water. En water vast te houden.

De droge zomers van 2018, 2019, 2020 en 2022 laten zien dat stromend water in sloten en beken niet vanzelfsprekend is. Een droge en warme periode kan zo weer aanbreken.

.

Grondwaterstanden actuele situatie

We houden de grondwaterstanden continu in de gaten. Handig wanneer je beregent met grondwater en wilt weten of er aan de actuele grondwaterstanden nog consequenties verbonden zijn. Actuele grondwaterstand

Onttrekkingsverboden

Alle onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater en grondwater in ons gebied die op dit moment gelden.

Oppervlaktewater onttrekken

Wil je water uit sloten en beken onttrekken voor beregening of besproeiing? Lees hier wat mag en wat mag niet bij oppervlaktewater onttrekken.

Grondwater onttrekken

Je wilt bedrijfsmatig grondwater oppompen voor bijvoorbeeld het wassen van groenten of het bereiden van frisdranken. Kijk welke regels voor grondwater onttrekken in jouw situatie gelden.

Elke druppel telt

Gebruik minder kraanwater én houd regenwater zo lang mogelijk vast. Voor iedereen geldt, dat elke druppel telt. Hoe help jij mee?

Droogte: hoe ontstaat het?

Met de klimaatveranderingen zien we dat extreem droge en natte perioden elkaar snel kunnen afwisselen. Droogte: hoe ontstaat het?

Hoe kan je als boer de grondwaterstand verhogen?

Je hebt als agrariër ongetwijfeld de laatste jaren ook al te maken gehad met de grotere weersextremen. Dit vraagt om aanpassingen; in het bedrijf en in het gebied. Laten we de handen ineen slaan. Samen bereiken we meer. Benieuwd naar de mogelijkheden?