Er geldt vanaf dinsdag 17 mei 2022 een vaarverbod voor de beek de Dommel, op het traject vanaf de Belgische grens tot aan de Venbergse watermolen. Waterschap De Dommel is hiertoe genoodzaakt vanwege watertekort in de beek.
Vanaf 7 mei 2022 mag geen water opgepompt worden uit de beken en sloten in het stroomgebied van de Keersop en Beekloop. Dit onttrekkingsverbod is nodig vanwege de droogte. Het verbod geldt zolang het nodig is.
Van 1 april tot 1 juni 2022 mag je in 4 regio's in Brabant geen grondwater gebruiken om grasland te sproeien. Het grondwater is daar te ver gezakt. Dit verbod moet ergere droogte voorkomen. Lees hier wat wel en niet mag.
Tussen 1 april en 1 oktober mag geen water opgepompt worden uit beken en sloten in het Beerze- en Reuselgebied. Dit halfjaarverbod gaat sinds 2017 elk jaar automatisch in op 1 april. Waterschap De Dommel is van plan dit gebied uit te breiden naar het hele zuidelijke, meest droogtegevoelige, Dommelgebied. De grens ligt bij het Wilhelminakanaal. Deze maatregel helpt mee om watertekort in het droogteseizoen te voorkomen.
Watergraaf Erik de Ridder stelt in deze column dat de vele regen van februari niet genoeg is om het droogteprobleem op te lossen.
Stormen Dudley, Eunice en Franklin brachten zo’n 60 mm aan regen in Midden-Brabant. Dat valt er in Midden-Brabant normaal in een hele februarimaand. Vaak krijgt hij dan de vraag: “Heeft het onderhand niet genoeg geregend?” en “Is die droogte nu dan voorbij?” Lees hier zijn antwoord
In Brabant is op 15 december 2021 een grondwaterconvenant afgesloten tussen 13 Brabantse (water)partijen. Intensievere samenwerking om de grondwatervoorraad te verbeteren. In de overeenkomst die loopt van 2021-2027 zijn alle afspraken opgenomen.