Op 1 april begon officieel het droogteseizoen. Maar als je nu naar buiten kijkt, zou je dat niet zeggen. Het is koud en nat voor de tijd van het jaar. Ook deze week viel er nog regelmatig een bui. Daardoor zijn de grondwaterstanden op de meeste plekken in ons gebied nog steeds hoger dan normaal rond deze tijd. We gaan dus met een flinke buffer het warme weer tegemoet.

Water vasthouden

Hoewel we dit voorjaar natter ingaan dan de afgelopen jaren, blijft het verstandig om spaarzaam te zijn met (grond)water. En water vast te houden. Een droge en warme periode kan zo weer aanbreken, hebben we afgelopen jaren gemerkt. In het groeiseizoen halen bomen en planten water uit de bodem om te groeien. De verdamping neemt toe. Het grondwaterpeil zakt dan snel. De opgebouwde buffer is hard nodig om een droge periode te kunnen overbruggen.

Zelf aan de slag

Iedereen kan water vasthouden. Daar hoef je geen grote tuin of veel grond voor te hebben. Ook kleine maatregelen doen er toe. Denk aan het afkoppelen van de regenpijp of het plaatsen van een regenton. Alle beetjes helpen om in tijden van droogte die kostbare druppels regenwater goed te benutten. Benieuwd wat je allemaal kunt doen? Kijk dan op onze pagina Iedereen waterslim.