Beekherstel Reusel-De Mierden
Laatste nieuws
- Informatiebijeenkomst 26 februari 2019
Op 26 februari 2019 informeerden we belangstellenden tijdens een informatiebijeenkomst over de procedures die de komende periode worden doorlopen en hoe de omgeving bij het project betrokken wordt. De presentatie kunt u hier bekijken. Tijdens de avond werden een aantal vragen gesteld. Deze vragen en de antwoorden hierop leest u hier. - NRD ter inzage
Tot en met 29 april 2019 lag de concept-notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage bij de provincie.
Interactief informatieplatform
Speciaal voor dit project is een interactief informatieplatform ingericht. Op deze website staan onder meer afkortingen uitgelegd die in dit project vaak terugkomen, zoals MER, NRD, PIP en PPWW. In de kaartviewer is openbare geografische informatie verzameld van de projectgebied Reusel-De Mierden en De Utrecht. Het platform wordt regelmatig aangevuld met nieuwe kaarten.
De Reusel
De Reusel is een beekje dat ontspringt in het zuidwesten van Reusel dat stroomt via Reusel en Lage Mierde door Landgoed De Utrecht en vervolgens langs Baarschot en Diessen onder het Wilhelminakanaal door naar Moergestel waarna zij net ten zuiden van Oisterwijk overgaat in de Achterste Stroom. Beken die in de Reusel uitmonden zijn o.a. de Belevensche Loop en de Raamsloop.
Locatie
Het projectgebied beslaat het dal van de Reusel vanaf de Provincialeweg N269 in het noorden tot aan de natte natuurparel (NNP) Beleven in het zuiden. Het gebied heeft nu een sterk agrarisch karakter. De waterlopen zijn gekanaliseerd, gestuwd en veelal onbeschaduwd. Aan de noordzijde van het plangebied ligt een grote dekzandrug met daarop de natuur- en bosgebieden van landgoederen Wellenseind en De Utrecht. De zuidzijde van het gebied wordt begrensd door NNP Beleven.
De definitieve grenzen van het plangebied zijn gebaseerd op de vastgestelde grenzen van het Natuur Netwerk Brabant en is weergegeven in de kaart die hieronder te downloaden is.
Aanpak
In 2009 is een ontwerp plan opgesteld voor het beekherstel en de inrichting van de EHS (nu NNB). Omdat in de tussentijd de eisen en inzichten zijn veranderd dient dit ontwerp opnieuw tegen het licht te worden gehouden. Hiervoor is ook het programma van eisen opgefrist. Met dit vertrekpunt zal in samenwerking met de streek een aangepast ontwerp worden opgesteld. Dit nieuwe ontwerp zal worden beschreven in een Projectplan Waterwet wat in procedure zal worden gebracht.
Resultaat
De doelstelling voor het project Beekherstel Reusel-De Mierden is tweeledig:
Herstel van de Reusel tussen Belevensche loop en Wellenseind en deze zodanig in te richten dat voldaan wordt aan de doelstellingen KRW, N2000/PAS, Natte Natuurparel en de realisatie van ca. 200 ha NNB. Ten tweede de oevers van de Belevensche loop zodanig in te richten dat deze voor fauna een goede verbinding vormt tussen de NNP Beleven, het herstelde beekdal van de Reusel en de landgoederen De Utrecht en Wellenseind (EVZ).
Dit is een integraal project waarbij aandacht wordt gegeven aan beekherstel, verbetering waterkwaliteit, water vasthouden in het gebied, GGOR (Gewenste Grond- en Oppervlaktewater Regime), natuurontwikkeling, ecologische verbinding en landschap. Daarnaast willen de samenwerkingspartners de agrarische structuur verbeteren, kansen voor toerisme/recreatie ontwikkelen en de cultuurhistorie in het gebied behouden en beleefbaar maken.
Planning
Momenteel wordt het programma van eisen herzien en worden de hydrologische modellen opgesteld. De planning is om in 2019 de plannen verder uit te werken, met de omwonenden in gesprek te gaan en eventueel benodigde gronden te verwerven. Hierna worden de vergunningen aangevraagd en kan het werk worden aanbesteed. De uitvoering wordt verwacht eind 2020– begin 2021.
Samenwerking
Het project Beekherstel Reusel-De Mierden wordt door Waterschap De Dommel uitgevoerd met de samenwerkingspartners Provincie Noord-Brabant, Brabants Landschap, Gemeente Reusel- De Mierden, ZLTO en Huis van de Brabantse Kempen.
Meer info
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de projectleider Frans Jagt,
via e-mail fjagt@dommel.nl of telefoon (0411) 618 468.
Informatiebijeenkomst 12 september 2019
Informatiebijeenkomst 26 februari 2019
- Presentatie Inloop 26-2-2019 (PDF - 3356 kB)
- Gestelde vragen tijdens plenaire presentatie 26 februari 2019 (PDF - 269 kB)