Bij werkzaamheden bij de brug aan de Broekkant-Twisseltsebaan in Lage Mierde heeft de aannemer een oude voorlader gevonden. Het ijzer is licht verroest en het hout is behouden gebleven. Dit komt  omdat het wapen onder water (in een zuurstofarme omgeving) lag.  

Het geweer wordt geconserveerd en op verzoek uitgeleend.

Een voorlader heet zo omdat het geweer via de loopmonding wordt geladen. Voorladers zijn. tussen circa 1450-1850 in gebruik geweest. In die periode is het mechaniek dat het kruit tot ontbranding bracht wel verschillende keren gewijzigd. Dit geweer heeft een zogenoemd percussieslot. Voor ieder schot werd een slaghoedje, een klein bronzen of messing bakje met een kleine hoeveelheid kruit, in het mechaniek geplaatst. Wanneer de trekker werd overgehaald, klapte de haan op het slaghoedje. Het vuur dat hiervan afkwam bracht de grote kruitlading in het geweer tot ontbranding en werd de kogel afgevuurd.

Vindplaats voorlader
Brug aan de Broekkant-Twisseltsebaan in Lage Mierde waar het wapen is gevonden.

Dit type wapen was vanaf 1842 tot ca.1850 in het Nederlands leger in gebruik. Dit betekent dat het geweer uit de Reusel ook in deze periode gedateerd moet worden. Hoe is het militaire wapen in de oude bedding van de Reusel terechtgekomen? Is het misschien een gedeserteerde militair of een stroper die het geweer bij het oversteken van de beek heeft achtergelaten. Naar het de werkelijk oorzaak is het echter gissen.

Het geweer wordt geconserveerd. Daarna wordt het bewaard in het regionaal archief in Tilburg. Op verzoek wordt het geweer uitgeleend.