Bevers: Let op als je langs water werkt
De bever is sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw aan een opmars bezig. Dat geldt ook binnen het beheergebied van Waterschap De Dommel. De bever heeft zich in bijna het gehele gebied gevestigd. De bever hoort hier van nature thuis en is een waardevolle diersoort voor natuurontwikkeling en KRW doelen. Maar door hun gegraaf zorgen ze soms voor risico’s langs watergangen.
Bevers staan er bekend om dat ze hun leefomgeving aan hun wensen aan kunnen passen. Hierbij bouwen ze dammen, knagen bomen om en graven holen en burchten. In een natuurgebied is dit heel wenselijk. Op andere plaatsen kunnen bevers met hun gedrag soms veiligheidsrisico’s veroorzaken. Denk hierbij aan verzakkingen door het inzakken van hun holen en burchten. Of het omvallen van half doorgeknaagde bomen.
Holen en half doorgeknaagde bomen
Bevers komen steeds vaker voor in sloten buiten natuurgebieden. Direct naast deze sloten ligt vaak landbouwgrond. Bij het bewerken van deze percelen kunnen risico’s ontstaan. Denk hierbij aan het kantelen van tractoren en machines, omdat een hol of burcht inzakt. Onderschat dit niet. De foto hieronder, waarbij een schop bijna compleet in een beverhol verdwijnt, geeft aan hoe diep zo’n gat kan zijn. De bever kan zo’n hol makkelijk tot 10 meter uit de sloot graven en soms nog wel verder.

Let ook goed op half doorgeknaagde bomen. De bever heeft hout nodig om te eten en om dammen, of burchten mee te bouwen. Soms knaagt een bever een boom niet helemaal door en blijft deze staan. Deze bomen zijn dan niet meer stevig en kunnen met een klein zuchtje wind al omvallen. Let dus op beversporen en wees op je hoede in de omgeving van sloten en grote plassen. De bever leeft alleen in, of dichtbij water, dus bij droge sloten loop je geen risico.
Het waterschap en de bever
De bever is net als een ree, kievit, of elk ander wild dier een onderdeel van de natuur. De bever wordt beschermd vanuit Europese en landelijke wetgeving. Dit houdt in dat de bever niet gedood, verstoord, verjaagd enzovoort mag worden. Deze wetgeving geldt ook voor het waterschap.
Het waterschap heeft een ontheffing gekregen om in te mogen grijpen bij beveractiviteit op het moment dat er grote risico’s zijn voor de algemene veiligheid, of risico’s op grote economische schades optreden. Dit kan bijvoorbeeld als de bevers dammen bouwen en daardoor overstromingen plaatsvinden. Of als ze holen in dijken graven. Aan de ontheffing zijn strenge regels verbonden. Zie je sporen van bevers en twijfel je of een van de deze risico’s optreedt? Neem dan contact op met het waterschap. Onze beheerder komt de situatie dan bekijken.
Mis geen nieuws voor agrariërs
Wil je meer weten over wat er speelt op agrarisch gebied bij De Dommel, geen nieuws missen of ontdekken wat andere agrariërs in ons gebied doen? Dat kan! Via deze onderstaande knop kun je je inschrijven en blijf je op de hoogte van nieuws in ons agrarisch gebied:
Aanmelden agrarische nieuwsbrief
Je kunt je altijd uitschrijven.