Ecologische verbindingszone Ruijsbossche Waterloop

Waterschap De Dommel gaat de ecologische verbindingszone (EVZ) bij de Ruijsbossche Waterloop inrichten. Dit gebeurt in samenspraak met de omgeving, gemeente Oisterwijk en andere organisaties. Dieren en planten die afhankelijk zijn van water kunnen zich straks beter verplaatsen via de ecologische verbindingszones. 

Actueel

Voor dit project is Waterschap De Dommel aanwezig bij een inloopavond op 26 juni in Gemeenschapshuis Den Domp in Haaren. De avond wordt georganiseerd door de gemeente Oisterwijk. Heb je vragen of opmerkingen over deze ecologische verbindingszone? Je bent van harte welkom van 19:30 tot 21:30. Aanmelden is niet nodig. 

Aanleiding project

De Ruijsbossche Waterloop is een gegraven waterloop om water af te voeren uit het gebied. Het traject is kansrijk om in te richten en een verbinding te vormen met het nog in te richten Natuur Netwerk Brabant gebied het Helvoirts Broek. De verbinding dient als trekroute en als (tijdelijk) leef- en voorplantingsgebied van dieren en insecten. Ook ontbreken momenteel belangrijke stapstenen. Dit zijn kleine natuurzones die door dieren gebruikt kunnen worden als leefgebied of om aan te sterken wanneer zij door het gebied trekken. Zij kunnen zich nu niet goed verplaatsen tussen de twee gebieden en raken geïsoleerd.

Plangebied

De Ruijsbossche Waterloop ligt in de gemeente Oisterwijk tussen het dorp Haaren en de Noenes/ Helvoirts Broek. Het projectgebied begint na het stadspark in Haaren en loopt richting het noorden, waar het project ter hoogte van de percelen van Brabants Landschap stopt. De watergang loopt door landelijk gebied. De ecologische verbindingszone wordt ingericht met een wisselende breedte, waarbij de maximale breedte 25 meter is. Met partners wordt gezocht hoe de ecologische verbindingszone optimaal mogelijk ingericht kan worden. 

Kaart van de ligging van de EVZ Ruijsbossche Waterloop
Op de bovenstaande kaart is het projectgebied weergegeven. Het traject is circa 1,7 kilometer lang.

Aanpak

We werken samen met de omgeving en partners aan een plan. Vanuit de provincie Noord-Brabant zijn een aantal soorten dieren aangewezen die gebruik moeten kunnen maken van de verbindingszone. De kamsalamander, kleine ijsvogelvlinder en hermelijn moeten zich hier straks thuis voelen. Daar gaan we de inrichting en het beheer op afstemmen. Voorbeelden van maatregelen zijn het aanleggen van poelen, natuurvriendelijke oevers, plasdras zones, houtwallen, struwelen en bloemrijke graslanden.

In het project wordt bepaald welke maatregelen hier het meest passend zijn.

Uitvoering en werkzaamheden

Op dit moment worden de mogelijkheden verkend voor het aanleggen van de ecologische verbindingszone. Hiervoor wordt met de projectpartners, zoals de gemeente en Brabant Water, naar oplossingen gezocht. Ook worden de direct omwonenden en organisaties betrokken bij het ontwerp. 

De werkzaamheden zijn gepland voor 2025. 

Planning

  1. Afgerond: Kwartaal 1 2024

    Start project, voorbereiding verkenning en onderzoeken uitvoering.

  2. Momenteel bezig: 2024

    Ideeën ophalen en ontwerpen. Planvorming.

  3. Nog te doen: Kwartaal 1 2025

    Projectbesluit ligt ter inzage en vergunningen aanvragen.

  4. Nog te doen: Kwartaal 2 2025

    Start met de werkzaamheden aan de Ruijsbossche Waterloop. De werkzaamheden zullen ongeveer twee maanden duren. 

Samenwerking

Het inrichten van ecologische verbindingszone (EVZ) Ruijsbossche Waterloop is een gezamenlijke opgave van Waterschap De Dommel en gemeente Oisterwijk. We betrekken grondeigenaren, pachters, inwoners en verschillende belangenorganisaties.

Financiering

De realisatie van het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Noord-Brabant.

Meer informatie?

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Lieke Dotinga (omgevingsmanager) via e-mail ldotinga@dommel.nl.