Groot onderhoud Afvalwaterriool Zuid - Aalst

Op onze rioolwaterzuiveringen maakt Waterschap De Dommel het afvalwater van inwoners en bedrijven in ons gebied schoon. Dat afvalwater stroomt via het riool naar 1 van onze 8 zuiveringen. Door een verzakking van de grond boven de rioolleiding, onderzochten we de staat van een deel van de leiding. Uit onderzoek bleek dat de rioolleiding lek is, waardoor water en zand de rioolleiding binnenkomt. Om te zorgen dat het afvalwater ook in de toekomst naar de zuivering kan stromen, renoveren we de leiding tussen de professor Holstlaan en de Velddoornweg. 

​Afvalwaterriool Zuid: 100.000 badkuipen per uur

Afvalwaterriool Zuid is een belangrijke rioolleiding die een indrukwekkende hoeveelheid water verplaatst. Op regenachtige dagen stroomt er namelijk zo'n 9000 m3/per uur aan afvalwater door deze rioolleiding. Dat zijn ongeveer 100.000 badkuipen vol met afvalwater per uur!

Met een Mini door het riool?

Al dat afvalwater stroomt door rioolleidingen onder de grond naar onze zuivering, waar we dit afvalwater weer schoonmaken. De leiding onder de grond is nog groter dan de leiding die nu boven de grond zichtbaar is. Het bestaande riool is een koker met binnenmaten van 1,90 meter breed en 1,50 meter hoog. Dit betekent dat het mogelijk is om met een Mini door de rioolleiding te rijden.

Afvalwater

Het afvalwater komt uit de gemeenten Bergeijk, Eersel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Dit water gaat vanuit deze gemeenten, via het gemaal in Aalst en deze rioolleiding, naar de rioolwaterzuivering in Eindhoven. Ook Steensel, Luyksgestel en Heeze-Leende gebruiken deze rioolleiding.

Aanpak

Het herstellen van de rioolleiding is geen simpele klus. De renovatie gebeurt daarom in fases.

  1. Tijdelijke noodleiding boven de grond
  2. Studie en onderzoek renovatie
  3. Technische voorbereiding
  4. Uitvoering renovatie

1. Tijdelijke noodleiding boven de grond (2023-nu)

De rioolleiding in dit gebied ligt er al sinds 1974. De koker ligt ongeveer 5 meter onder de grond. Het beton (waarvan de koker is gemaakt) is in de loop der jaren door zuren uit het afvalwater aangetast.  Daarnaast is de rioolleiding ook iets gaan verzakken, waardoor scheuren ontstonden. 

Om de afvoer van afvalwater te garanderen, maken we een tijdelijke pompinstallatie en noodleiding. Deze ligt boven de grond en is te zien als je vanaf knooppunt Leenderheide over de N2 richting Eindhoven rijdt.

2. Studie en onderzoek renovatie

Op dezelfde plek was er in 2014 ook een verzakking. Toen kozen we ervoor om alleen de beschadigingen te repareren. Achteraf blijkt dat dit geen duurzame oplossing is. Na aanvullende inspecties blijkt dat de rioolleiding tussen de professor Holstlaan en de Velddoornweg in hele slechte staat is. In de zomer en het najaar van 2024 voeren we aanvullende onderzoeken uit. Ook bekijken we hoe we de leiding gaan herstellen. Zo proberen we de impact en overlast van de renovatie voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken.

Samen met de omgeving

Deze onderzoeken en het maken van keuzes doet het waterschap niet alleen. We doen dit in overleg met de omgeving, zoals particuliere grondeigenaren. Andere belangrijke partijen zijn Rijkswaterstaat (vanwege de N2/A2), Enexis (gasleiding), TenneT (hoogspanningsleiding), de gemeente Eindhoven en Brabant Water (waterleiding en waterwingebied).

Onderzoeken

Om goede keuzes te kunnen maken, hebben we gegevens nodig die kunnen helpen bij het maken van de juiste afweging. Daarom voerden we de volgende onderzoeken uit:

  • Flora en faunaonderzoek
  • Archeologisch cultuurhistorisch bureauonderzoek
  • Onderzoek naar de grondopbouw en grondwater
  • Onderzoek naar kabels en leidingen in het gebied
  • Bureauonderzoek naar niet gesprongen explosieven

3. Technische voorbereiding 

Het voorbereiden van de werkzaamheden aan de nieuwe rioolleiding wordt gedaan in een bouwteam. Adviesbureau Royal HaskoningDHV maakt al onderdeel uit van het bouwteam. Ook een aannemer sluit hierbij nog aan. In het bouwteam wordt de planning, de manier van uitvoeren en verdere details bepaald en uitgewerkt.

In 2024 en 2025 gaan we door met de voorbereidingen. Alles dat we van het bestaande en het nieuwe riool weten, vormt samen met de zaken vanuit de omgeving, een (technisch) plan.

4.  Uitvoering (2024-2025)

In het voorjaar van 2025 hopen we te kunnen gaan starten met de uitvoering. Het werk doen we in fases omdat we rekening houden met de omgeving; zoals het broedseizoen en grondwaterstanden. Het grootste werk zal in 2025 gedaan worden.

Planning

  1. Afgerond: 2023

    Aanleg tijdelijke noodleiding

  2. Nog te doen: 2024

    Installatie tijdelijke pompinstallatie

  3. Nog te doen: 2024

    Studie en onderzoek renovatie

  4. Nog te doen: 2025-2026

    Technische voorbereiding en uitvoering

Meer informatie

Heb je een vraag? Bel dan met Suzanne Duursma van Waterschap De Dommel, tel: 0411-618 618.